PATRIMONIU CULTURAL | Cultura Cucuteni-Tripolie

  • 11 Martie 2020 12:06
0%
00:00:00
00:00:00

O cultură înalt dezvoltată, numită cultura Cucuteni-Tripolie a existat cu circa 5 mii de ani în urmă pe teritoriul țării noastre și a statelor învecinate.

Oamenii acelei civilizații trăiau în așezări mari, aveau case cu două etaje, frumoase vase de ceramică și alte obiecte de artă. Până astăzi oamenii de știință ghicesc care era menirea unor obiecte enigmatice, ce aparțineau vechii culturi Cucuteni –Tripolie? Detalii ne oferă, în cadrul rubricii “Patrimoniu cultural”, secretarul științific al Muzeului de Etnografie de la Chișinău, Andrei Prohin:

Cultura Cucuteni-Tripolie, a existat aproximativ între anii 3700 și 2100 î.de H., fiind răspândiră pe teritoriile actuale al României, Republicii Moldova și Ucrainei. A fost o cultură înalt dezvoltată pentru acea perioadă, deoarece existau așezări mari, case cu două etaje și de la această cultură am moștenit o bogată paletă de ceramică. Oamenii din acea perioadă au excelat în realizarea vaselor de diferite modele, precum și a unor statuete din lut. Datorită picturilor bogate, complicate și enigmatice putem să presupunem care a fost universul lor spiritual.

Două tipuri de obiecte enigmatice sunt caracteristice acestei culturi – vasul binoclu este unul din ele. E un obiect din lut, format din doi cilindri, uniți cu o bară transversală. În acest vas nu poți să ții nimic, deoarece are găuri în partea de sus și cea de jos. Nu cunoaștem care a fost menirea lui, dar îl întâlnim foarte des între vestigiile acestei culturi, uneori este ornamentat cu spirale, un ornament foarte răspândit în cultura Cucuteni-Tripolie. Unii savanți presupun că a fost utilizat în ritualurile religioase și anume pentru a stropi pământul, pentru a stimula fertilitatea.

Altă categorie de obiecte, despre menirea cărora specialiștii ghicesc, sunt niște figuri mici de animale, menționează Andrei Prohin.

PATRIMONIU CULTURAL | Cultura Cucuteni-Tripolie

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău