Patriarhul Daniel: Să-I oferim lui Hristos – nu numai la Crăciun, ci în tot timpul vieții – cele mai prețioase daruri

  • 25 Decembrie 2021 17:02
Patriarhul Daniel: Să-I oferim lui Hristos – nu numai la Crăciun, ci în tot timpul vieții – cele mai prețioase daruri

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat la Patriarhie, de sărbătoarea Nașterii Domnului 2021, să-I oferim lui Hristos cele mai prețioase daruri, scrie basilica.ro.

Darurile credincioșilor

Patriarhul a explicat că Hristos nu dorește ca noi să aducem aur, smirnă și tămâie, așa cum au adus cei trei magi de la Răsărit, ci cere de la noi daruri duhovnicești, pe care le poate aduce orice credincios.

„Să-I oferim lui Hristos, nu numai la Crăciun, ci tot timpul vieții noastre creștine, cele mai prețioase daruri. Aurul este dreapta credință, tămâia este rugăciunea unită cu lacrimile fierbinți ale pocăinței, iar smirna este viața curată și faptele bune”.

„Prin aceasta, suntem și noi iubiți de Dumnezeu și de oameni ca și magii la Răsărit și devenim vestitori ai tainei iubirii lumii prin iubirea smerită și milostivă a lui Dumnezeu”, a spus Părintele Patriarh.

Darurile magilor

Patriarhul României a prezentat simbolismul darurilor aduse Pruncului Iisus de cei trei magi.

Aur înseamnă că Pruncul este Împărat.

Smirna este o materie aromată, foarte frumos mirositoare. În același timp, aceasta menține starea de curăție atunci când este amestecată cu ulei de aloe. De aceea, smirna se folosea la îmbălsămarea morților. Smirna, în cazul acesta, în mod profetic însemna că Pruncul care este Împărat, Dumnezeu și Mare Preot, va trece prin moarte, dar nu va cunoaște stricăciunea, căci va învia din morți. Smirna semnifică taina morții și Învierii lui Hristos.

Tâmâia înseamnă că El este Dumnezeu și Mare Preot, pentru că marele preot de la templu aducea tămâie lui Dumnezeu.

O naștere profețită

Patriarhul a punctat că Nașterea Domnului Iisus Hristos a fost profețită de profeții Vechiului Testament, mai ales de Isaia și Miheia. Iar poporul iudeu se aștepta de veacuri să vină Mesia, adică Unsul lui Dumnezeu, care s-a tradus în greacă prin cuvântul Hristos.

„Poporul evreu era pregătit pentru venirea lui Mesia și drepții Vechiului Testament așteptau cu dor această venire a Mântuitorului, Izvăvitorului. Surprinzător, și unele popoare păgâne așteptau acest eveniment”.

„Acești magi de la răsărit când au văzut o stea neobișnuită au înțeles că un eveniment mare se petrece și un Împărat Mare se naște. Magii erau oameni înțelepți care studiau mersul stelelor și interpretau visele”, a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Efectele asupra creației

În cuvântul său, Patriarhul Daniel a vorbit și despre efectele produsele la nivelul creației de nașterea Pruncului Iisus.

„Această sărbătoare este mare și sfântă pentru că este sfințitoare. Hristos Domnul este Fiul veșnic al lui Dumnezeu prin Care și pentru Care a fost creat întregul univers, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Coloseni 1,16: Toate s-au făcut prin El și pentru El”.

„Dumnezeu, în planul Lui de mântuire a hotărât ca Hristos să coboare în lume, să devină Om și să sfințească lumea din interiorul ei. Mai întâi, se sfințește natura umană, pentru că Hristos S-a zămislit de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria. Sfințește umanitatea din interiorul ei, din pântecele Maicii Sale, care este Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu”.

„Sfințește pământul din interiorul lui prin nașterea Sa în peștera din Betleem. Sfințește regnul vegetal prin faptul că a fost culcat în ieslea din Betleem, de unde animalele luau hrană”.

„Prin aceasta vedem că Hristos sfințește creația pe care a făcut-o El, dar care prin păcat s-a îndepărtat de Dumnezeu. El se apropie de noi ca noi să ne apropiem de Dumnezeu cel din Ceruri. Aceasta este înțelegerea duhovnicească a Nașterii Domnului”.

„De aceea, la darul lui Dumnezeu către noi, noi răsundem prin daruri aduse la biserică, dar și prin daruri aduse copiilor, bolnavilor, bătrânilor, precum și tuturor oamenilor aflați în dificultate”, a precizat Patriarhul Daniel.

Sărbătoarea familiei

Patriarhul s-a rugat Pruncului Iisus să binecuvinteze pe toți copiii, părinții și toate familiile.

Nașterea Domnului este prin excelență sărbătoarea familiei creștine și să ne ajute și pe noi să fim mărturisitori, aducători de daruri duhovnicești lui Hristos, precum magii de odinioară”.

Părinte Patriarh le-a urat celor care își serbează onomastica în ziua Nașterii Domnului – cei care poartă numele de Cristian, Cristina și derivate – „Ani mulți cu sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu”.

Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, sâmbătă, 25 decembrie 2021, împreună cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău