Patriarhul Daniel: 2024 va fi anul comemorativ ”al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți”
-
01 Ianuarie 2024 09:25
Creștinul este chemat să trăiască timpul vieții sale ca pe un dar primit de la Dumnezeu, a afirmat, duminică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, de binecuvântare a Noului An 2024, de la Catedrala Patriarhală, anunță Agerpres.
„Creștinul este chemat să trăiască timpul vieții sale ca pe un dar primit de la Dumnezeu, care însă trebuie cultivat prin iubire față de Dumnezeu și față de semeni, pentru a participa la viața veșnică din împărăția iubirii Preasfintei Treimi. De aceea, toată lucrarea socială filantropică a Bisericii nu are numai o dimensiune morală sau etică, ci una mistagogică, spirituală, de întâlnirea omului cu Hristos, care iubește pe săraci și dorește să ajute prin oamenii milostivi, după cum ne spune Evanghelia Judecății de Apoi (Matei capitolul 25 versetele 31 până la 45)”, a arătat Patriarhul.
Înaltul ierarh ortodox a reamintit că anul 2024 în care pășim este declarat în Patriarhia Română ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți”.
„Avem astfel în vedere intensificarea îngrijirii celor aflați în suferință sufletească și trupească. În fiecare an adâncim duhovnicește, teologic și faptic, una dintre temele pe care Biserica le consideră prioritare în pastorație. Dacă anul trecut, 2023, în centrul preocupărilor noastre misionare și cultural-sociale a fost pastorația persoanelor vârstnice, este firesc ca anul acesta se extindem lucrarea noastră pastorală intensificând, prin cuvânt și faptă, pastorația și îngrijirea bolnavilor”, a explicat PS Daniel.
Patriarhul a îndemnat la rugăciune pentru pacea între popoare.
„De asemenea, să cultivăm pacea inimii noastre, primită de la Hristos, prin rugăciune și fapte bune și să ne rugăm pentru pacea între popoare în aceste vremuri tulburate de conflicte armate. Să prețuim darul sănătății și să arătăm multă responsabilitate pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Să ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze cununa anului în care am intrat, să dăruiască poporului român din țară, din vecinătatea granițelor și din diaspora română credință puternică, pace și bucurie, sănătate și mult ajutor în toată fapta bună, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. La mulți și binecuvântați ani!”, a mai transmis Patriarhul Daniel.
În noaptea dintre ani, în toate lăcașurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române se săvârșește o slujbă de mulțumire și de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.
Potrivit Patriarhiei Române, rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus. Iisus înseamnă în limba ebraică „Dumnezeu mântuiește” și în acatist este pronunțat de aproximativ 200 de ori.
Slujba care se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani mai cuprinde rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitor, o rugăciune de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an – una din tradiția liturgică română și slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) și alta din tradiția greacă.
La 1 ianuarie se sărbătorește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și Sfântul Vasile cel Mare. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an: 1 și 5 ianuarie, 20 și 27 martie, 3, 10, 17, 28 și 30 aprilie, 25 decembrie.