Patriarhul Bulgariei a murit la 98 de ani

  • 06 Noiembrie 2012 13:11
Patriarhul Bulgariei a murit la 98 de ani

În anii '90, după prăbușirea comunismului, patriarhul s-a confruntat cu o tentativă de secesiune din partea unor lideri religioși, care au numit un patriarh "alternativ".

 

Cel mai bătrân demnitar ortodox din Europa, patriarhul Bulgariei, Maksim, a decedat marți, 6 noiembrie, la vârsta de 98 de ani, a anunțat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, într-un comunicat, transmite Radio România Actualități.

Într-o declarație pentru postul public de radio BNR, mitropolitul Nikolai le-a cerut bulgarilor "să se roage pentru sufletul patriarhului Maksim", Marin Minkov pe numele său de familie.

Ales la conducerea Bisericii Ortodoxe Bulgare la vârsta de 56 de ani, în 1971, în perioada dictaturii comuniste, el a fost timp de 40 de ani cel mai înalt demnitar religios ortodox din Bulgaria.

În anii '90, după prăbușirea comunismului în Europa de Est, el s-a confruntat cu o tentativă de secesiune din partea demnitarilor religioși reformiști, care au numit un patriarh "altenativ".

Reformiștii îi reproșau celui care a fost între 1955 și 1955 reprezentantul la Moscova al Bisericii Ortodoxe Bulgare "pasivitatea", chiar "complezența" sa față de regimul comunist.

Partidul Comunist, deși promova ateismul, tolera religia cu condiția ca bisericile să admită preeminența puterii comuniste.

Patriarhul a refăcut unitatea bisericii

Puțin câte puțin, până în 2001, cu susținerea fostului rege al Bulgariei Simeon de Saxa-Coburg, premier în perioada respectivă, el a reușit să reconstituie unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare, la care aderă 80% din locuitori ai țării.

În timpul conducerii sale, el a trăit departe de viața politică și publică.

Chiar atunci când presa bulgară a dezvăluit, la începutul lui 2012, apartenența la poliția secretă comunistă a 11 dintre cei 15 principali episcopi ortodocși, el a preferat să păstreze tăcerea, numele său nefigurând pe această listă.

În ultimii ani, sănătatea lui s-a deteriorat puternic, iar credincioșii nu puteau să îl mai vadă decât rareori ori, la slujbele oficiate cu ocazia marilor sărbători religioase

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău