Patriarhul Bartolomeu i-a înmânat mitropolitului Epifanie tomosul de recunoaștere a autocefaliei Bisericii ortodoxe ucrainene

  • 06 Ianuarie 2019 12:40
Patriarhul Bartolomeu i-a înmânat mitropolitului Epifanie tomosul de recunoaștere a autocefaliei Bisericii ortodoxe ucrainene

Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului i-a înmânat duminică mitropolitului Epifanie decretul ce confirmă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, relatează AFP.

Evenimentul, ce încheie procedura de recunoaștere a Bisericii Ortodoxe ucrainene de către Patriarhia din Constantinopol, a avut loc cu prilejul slujbei de Bobotează, la biserica Sfântul Gheorghe din cadrul Patriarhiei ecumenice de la Istanbul, în prezența, printre alții, a președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

Documentul ('tomos') a fost semnat sâmbătă de patriarhul ecumenic Bartolomeu și de mitropolitul Epifanie, ales în decembrie în fruntea noii Biserici. Decretul de autocefalie deschide calea pentru recunoașterea acestei Biserici de alte confesiuni creștine.

Președintele Ucrainei a anunțat la 15 decembrie crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ''Conciliului de Reunificare'', format din fețe bisericești ortodoxe ucrainene.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub Patriarhia Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat ruperea relațiilor cu Patriarhia Constantinopolului.

Tensiunile religioase marchează un nou episod al 'divorțului' politic, cultural și social între Kiev și Moscova după anexarea peninsulei Crimeea în 2014 și izbucnirea unui conflict între armata ucraineană și separatiștii proruși, mai notează AFP, citat de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău