Pastilele de iodură de potasiu donate de România au ajuns deja la Centrele de Sănătate Publică din Republica Moldova

  • 11 August 2022 07:59
Pastilele de iodură de potasiu donate de România au ajuns deja la Centrele de Sănătate Publică din Republica Moldova

Republica Moldova a primit din România o donație de peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a împărțit, deja, comprimatele la Centrele de Sănătate Publică din țară. A fost nevoie de aceste preparate în contextul îngrijorărilor privind situația tensionată de la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina.

Săptămâna trecută s-au înregistrat mai multe bombardamente în preajma centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Oficialii de la Kiev susțin că întregul complex este minat de ruși, ceea ce crește și mai mult riscul unui accident nuclear. 

De aceea, în urma discuțiilor reprezentanților ministerului Sănătății de la Chișinău cu cei de la București, medicamentele fabricate în România au fost trimise în Republica Moldova, scrie TVR MOLDOVA.

„Ministra Sănătății a Republicii Moldova a solicitat ajutor din partea ministerului Sănătîții din românia prin oferirea de comprimate de iodură de potasiu. Minstra a discutat în acest sens direct cu omologul său din România care s-a arătat deschis să doneze un lot de medicamente. Asigurarea țării cu cantitate de astfel de preparate reprezintă o măsură de pregătire în cazul unui eventual pericol radiologic.”, a spus Elena Mudrîi, ofițer de presă, ministerul Sănătății: 

Specialiștii subliniază că administrarea iodurii de potasiu este recomandată doar în cazul în care a avut loc o explozie nucleară iar substanțele radioactive ajung în mediul ambiant.

„Aplicarea iodurii de potasiu este recomandată pentru protecția glandei tiroide a urmărilor nefaste asupra ei. Aceasta fiind captată de glanda tiroidă previne pătrunderea iodului radioactiv care se află în aerul atmosferic. Păstrarea acesteia este o măsură ca să o avem și dor în caz necesar să o distribuim.”, a precizat Ion Ursulean, șeful secției Radioprotecție, Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Iodura de potasiu trebuie administrată exclusiv la indicațiile autorităților, transmise prin intermediul mass-media sau prin sistemul public de alarmare, mai spun specialiștii. 

Adulții și copii de peste 12 ani trebuie să ia două compirmate, copii între 3-12 ani - un comprimat, iar cei care au între o lună și trei ani – o jumătate de pastilă. De obicei, nu se recomandă tratamentul profilactic cu iodură de potasiu celor cu vârsta de peste 40 de ani.

„Dacă noi dispunem de informații că a avut loc accidentul și comparând cu condițiile mediului concrete, direcția vântului, distanța până la locul unde a avut loc explozia cel mai eficient este cu cel puțin 6 ore înainte de inhalarea de către persoană, atunci avem un efect de 100 %. În momentul deja când a avut deja loc inhalarea, doar 2%.”, a menționat Ion Ursulean.

Farmaciile au în stocuri medicamente suficiente ce conțin iod, însă doar cu un gramaj mai mare, astfel că populația nu trebuie să-și facă griji privind dispariția comprimatelor de pe piață. Mai mult, lotul de pastile primit din partea României este distribuit deja către Centrele de Sănătate Teritoriale și vor ajunge la oameni la indicația medicilor de familie.  

Agenția de Mediu anunță că nivelul de radiații înregistrat în Republica Moldova se încadrează în valorile normale.

„S-au înregistrat valori de la 0,10 microsievert, până la 0,17 microsievert. Aceasta este valoarea cea mai ridicată. În comparație cu limita de avertizare 0,25 microsievert, deci asta este o valoare mult mai mică ca valoarea limită. Valori care să ne pună în gardă sau care să ne atenționeze de ceva, spre bucuria noastră, în cadrul rețelei naționale nu se atestează.”, a declarat Gavril Gîlcă, directorul Agenției de Mediu

Specialiștii ANSP au elaborat un set de instrucțiuni privind administrarea iodurii de potasiu, care poate fi accesat pe site-ul ansp.md. Autoritățile susțin că acum nu există un pericol radiologic și îndeamnă populația la calm. Și în România a demarat o campanie de distribuire a iodurii de potasiu prin intermediul medicilor de familie și al farmaciilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău