Pasionații de astronomie vor putea să admire, în noaptea de luni spre marți, ploaia de "stele căzătoare" provocată de meteorii Geminide

  • 12 Decembrie 2021 12:52
Pasionații de astronomie vor putea să admire, în noaptea de luni spre marți, ploaia de

Pasionații de astronomie vor primi un cadou special în acest an în noaptea de luni spre marți, când vor putea să admire ploaia de "stele căzătoare" provocată de meteorii Geminide, care vor lumina cerul nocturn, informează DPA, potrivit Agerpres.

Fenomenul a început pe 4 decembrie și va continua până pe 17 decembrie. Această ploaie de stele pare să provină dinspre constelația Gemini (Gemeni), de unde a primit numele "Geminide"

Spectacolul astronomic al Geminidelor, care se produce în fiecare an în luna decembrie, va atinge perioada sa de apogeu în noaptea de 13 decembrie și va rămâne vizibil în primele ore ale zilei de 14 decembrie.

Meteorii sunt fragmente desprinse din comete și asteroizi care pătrund în atmosfera Pământului cu viteze ce ating uneori până la 70 de kilometri pe secundă, vaporizându-se și lăsând în urma lor dâre luminoase.

Meteorii din curentul Geminide sunt foarte strălucitori, au viteze moderate și prezintă neobișnuita însușire de a fi multicolorați.

Cei mai mulți dintre ei sunt albi, unii sunt galbeni, iar câțiva dintre ei sunt verzi, roșii sau albaștri, parțial din cauza prezenței în compoziția lor chimică a unor metale conținând sodiu și calciu - aceleași elemente utilizate la fabricarea focurilor de artificii colorate.

Potrivit astronomilor, curentul Geminide produce peste 100 de meteori pe oră în perioada sa de apogeu, deși din cauza poluării luminoase și a altor factori numărul real al meteorilor vizibili este mult mai redus.

Sursa acestei ploi de "stele căzătoare" este un flux de fragmente de materiale și praf cosmic desprinse din asteroidul 3200 Phaethon, motiv pentru care Geminidele reprezintă singurul curent major de meteori care nu își are originea într-o cometă.

Pasionații de astronomie vor putea să admire acest spectacol nocturn cu ochiul liber, fără să aibă nevoie de un binoclu sau de un telescop.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București, Geminidele sunt foarte lente și pot fi admirate timp de cel puțin o secundă pe bolta nocturnă. O particulă de praf din acest curent de meteori intră în atmosfera Terrei cu viteza de 35 de kilometri pe secundă. Leonidele (vizibile în noiembrie) au viteze de 71 de kilometri pe secundă, iar Perseidele (vizibile în august) ating viteze de 59 de kilometri pe secundă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer fragmentat
Umiditate:81 %
Vint:5,14 m/s
Wed
2
Thu
4
Fri
8
Sat
13
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău