Păsările migratoare se rețin pe teritoriul Republicii Moldova

  • 20 Ianuarie 2014 11:49
Păsările migratoare se rețin pe teritoriul Republicii Moldova

Din cauza iernii blânde, mai multe specii de păsări migratoare s-au reținut pe teritoriul Republicii Moldova.

Acest fenomen nu este unul neobișnuit, iar efectele sunt atât pozitive, cât și negative, susțin ornitologii. În același timp, plantele au început să se trezească la viață, unele specii au înmugurit și chiar au înflorit.  

Rațe, lebede, lișițe sau grauri sunt doar câteva dintre speciile de păsări migratoare care anul acesta pot fi văzute în apropierea bazinelor acvatice sau pe câmpuri. Explicația științifică este una simplă. Temperaturile ridicate, nu au dus la înghețarea bazinelor acvatice ceea ce le permite înaripatelor să găsească suficiente surse de hrană. Astfel, sute și chiar mii de păsări călătoare nu și-au luat încă zborul spre țările calde. Este un fenomen normal legat de condițiile climaterice și care are atât efecte pozitive, cât și negative, susține entomologul Asia Timuș, profesor universitar și doctor în agronomie. 

Chiar dacă efectele nu sunt atât de grave asupra populației de păsări, temperaturile ridicate și lipsa de precipitații ar putea avea efecte distrugătoare asupra plantelor, unele dintre care au înflorit și au înmugurit în plină iarnă. 

Potrivit lui Alexandru Teleuță ultima dată înflorirea și înmugurirea copacilor în mijlocul iernii s-a înregistrat acum 15-16 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău