Păsările domestice trebuie să fie izolate de cele migratoare care ar putea transmite gripă aviară, veterinar

  • 10 Noiembrie 2022 09:10
Păsările domestice trebuie să fie izolate de cele migratoare care ar putea transmite gripă aviară, veterinar

Păsările sălbatice ar putea transmite virusul gripei aviare, de aceea păsările domestice trebuie să fie izolate și ținute închise în interiorul curților, consideră specialiștii. Solicitat de IPN, Iurii Panarin, medic veterinar-șef al Grădinii Zoologice, a menționat că pasăre domestică care deja este infectată, singură luptă cu virusul, dar în 90% din cazuri aceasta moare peste 2-3 luni. Cele care nu au decedat rămân contagioase și continuă să prezinte pericol pentru alte păsări aflate în gospodărie.

Iurii Panarin a spus că boala poate fi transmisă de la păsările migratoare sau cele bolnave prin secrețiile și excrețiile păsărilor infectate sau de la cadavrele acestora. Cele mai predispuse la această boală sunt porumbeii, vrăbiile, fazanii, păunii, găinele. Acestea pot să aibă simptomele neurologice, convulsii, diaree, tuse. Veterinarul a explicat că nu există medicamente pentru tratarea gripei aviare la păsări, însă sunt preparatele care contribuie la creșterea imunității și care pot preveni virusul.

Specialistul a precizat că virusul gripei aviare propriu-zise nu este periculos pentru om, dar recomandă o anumită prudență în comportament. „Există puține șanse să vă îmbolnăviți cu gripă aviară. Dar atunci când gripa umană și gripa aviară se suprapun, această combinație formează noi tulpine de gripă care sunt contagioase atât pentru oameni, cât și pentru păsări. Asemenea cazuri se întâmplă de obicei când o persoană infectată cu gripă contactează cu o pasăre bolnavă la fabrică sau la o fermă de păsări”, a spus el.

Iurii Panarin a spus că în Grădina Zoologică nu au fost înregistrate focare de gripă aviară. „Toate volierele de păsări sunt izolate și acoperite cu plase, astfel încât să nu existe contact cu păsările sălbatice, cum ar fi porumbeii, vrăbiile. Oferim în mod constant medicamente care cresc imunitatea păsărilor, adăugăm în alimentația lor zilnică vitamine și suplimente”, a spus veterinarul.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pe parcursul anului 2022 au fost înregistrate trei focare în Republica Moldova. Toate cazurile de suspiciune, morbiditate și mortalitate a păsărilor trebuie să fie anunțate imediat medicului veterinar sau administrației publice locale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău