”Pasăre-Eu”- spectacolul literar-muzical în memoria lui Ion Vatamanu ”izvor de poezie”

  • 28 Noiembrie 2017 09:16
0%
00:00:00
00:00:00

Zilele trecute a avut loc premiera spectacolului ”Pasăre-Eu” pe versurile lui Ion Vatamanu, în regia Leontinei Vatamanu, fiica regretatului poet.  

Prin intermediul notelor suave sau grave de pian, a unor imagini video de arhivă și proiecția unor imagini-metaforă pentru poezia și crezul vatamanian (păsări albe în zbor, flori de câmp în bătaia vântului, brazde și fulgi, frunze ”palate galbene,  plutind prin aer ușurat”  în toamne târzii), scena Teatrului ”Satiricus” s-a transformat, pe rând, într-o lume a copilăriei, a naturii, a idealurilor pentru care s-a luptat la începutul anilor 90, dar și o lume unică și personală a intelectualului Ion Vatamanu.

”Pasăre-Eu” nu este altceva decât un spectacol de suflet care te teleportează spiritual și vizual într-un univers al frumosului, al sensibilității, a tot ceea ce a iubit și pentru ce a luptat poetul,  publicistul, savantul și omul politic Ion Vatamanu.

Titlul spectacolului ”Pasăre-Eu ” vine, potrivit regizoarei Leontina Vatamanu, de la un poem cu același nume semnat de Ion Vatamanu. „Ion Vatamanu, o pasăre cu aripile răsfrânte, care și-a făcut cumva cuib în sufletul lui - pasărea fiind poezia. Am revenit la acest titlu pentru că intenția mea este de a face lumii cunoscut universul poeziei lui Ion Vatamanu. Mă gândeam să pun pe ecran și titluri de cărți, titluri de poezie. Sunt sigură că, după ce pleacă de la acest spectacol, oamenii sunt curioși să îi mai deschidă cartea, să caute în poezia lui imagini, sensuri, lucruri absolute inedite și frumoase. ”Trupul meu preface durerea în frumuseți” , așa spune poetul și într-adevăr așa a fost. Totul a fost trecut prin el. Pentru mine este cel mai autentic poet. Pentru că l-am cunoscut. Este un poet- izvor de poezie” a declarat pentru Radio Chișinău, regizoarea Leontina Vatamanu.

Un om înzestrat cu foarte multe daruri, așa îl descrie poetul și prozatorul Emilian Galaicu-Păun care a fost o perioadă coleg de redacție cu regretatul Ion Vatamanu la revista ”Glasul”.

”Pasăre-Eu”- spectacolul literar-muzical în memoria lui Ion Vatamanu ”izvor de poezie”

”Câte a reușit acest om. A fost un chimist remarcabil, un om politic de anvergură. Chiar a fost un om politic, un om de stat, nu ce avem noi astăzi. A fost un poet de factură tradițională dar care a fost abonat și la modernitate - un om înzestrat cu foarte multe daruri. Nu toate s-au realizat la potențialul deplin și rămâne senzația că niște opere ale sale au rămas nescrise pentru că prea mult l-a absorbit realitatea, și altfel nici nu se putea în anii `80, `90.  Îmi lipsește, și cred că ne lipsește tuturor, pentru că figurile de anvergura lui Ion Vatamanu, Ion Ungureanu, Gheorghe Vodă, Vasile Vasilache, Aureliu Busuioc, Leonida Lari și multe, multe alte figuri, au format osatura acelui timp. Fără acea osatură suntem un popor fără coloană vertebrală” potrivit lui Emilian Galaicu-Păun.

Aflat printre invitați la premiera spectacolului, regizorul Sergiu Prodan a făcut referire la poezia vatamaniană care a dat viață  Mișcării de Eliberare Națională, la începutul anilor 90.

”Am trăit clipele care au fost cândva, acele evenimente care ne-au marcat generația, aș putea spune. Desigur, poezia sa, din păcate, nu este suficient de cunoscută astăzi, chiar și în rândurile iubitorilor de poezie, aș spune. Iată că astăzi am descoperit, am redescoperit, acele strofe minunate, de mare inspirație, care dădeau un imbold emotiv foarte puternic ” a declarat Sergiu Prodan.

Pentru acest spectacol, actorul Gheorghe Pietraru a învățat peste 40 de poezii ale lui Ion Vatamanu.

”Poeziile lui Ion Vatamanu nu pot fi învățate mecanic, trebuie să le înțelegi sensul. Este un ”x” acolo în ele, dumnealui fiind chimist, le-a codificat pe toate foarte mult, și dacă îl găsești, prinzi felul de a le învăța.”

”Pasăre-Eu”- spectacolul literar-muzical în memoria lui Ion Vatamanu ”izvor de poezie”

Ion Vatamanu s-a stins din viață la 9 august 1993,  la vârsta de 56 de ani.

Între anii 1989 și 1991, împreună cu poeta Leonida Lari,  Ion Vatamanu asigură apariția în Basarabia a publicației „Glasul”, primul ziar tipărit în grafie latină din perioada postbelică.
În 1990 este ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și desemnat președinte al Comisiei Parlamentare pentru Cultură și Culte. Este semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Născut la 1 mai 1937, în comuna Costiceni, județul Hotin (azi raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina) Ion Vatamanu a fost un militant pentru emanciparea națională a românilor basarabeni, dar și a celor bucovineni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău