Pasăre rară, filmată în Parcul Natural Lunca Mureșului. De ce este surprinzătoare apariția ei acum, în România

  • 12 Martie 2021 14:00
Pasăre rară, filmată în Parcul Natural Lunca Mureșului. De ce este surprinzătoare apariția ei acum, în România

O pasăre rară a fost filmată în Parcul Natural Lunca Mureșului. Este vorba despre un călifar alb, o pasăre care în această perioadă a anului stă în sudul Europei, nordul Africii și Asia Mică, fiind văzută foarte rar în România, comunică Digi24.ro.

Filmarea a fost realizată de angajații Romsilva, compania care administrează parcul natural din vestul României.

"O apariție surprinzătoare în Parcul Natural Lunca Mureșului, o femelă de călifar alb. Călifarul alb preferă zonele nămoloase, nisipoase ale râurilor sau lacurilor din nordul Europei și a Asiei pentru perioada de vară, în timp ce sezonul rece și-l petrece în sudul Europei, nordul Africii, Asia Mică etc, iar la noi în țară poate fi văzut mai des în zona de sud-est și relativ rar în vest", scrie pe pagina de Facebook a Romsilva.

Specialiștii spun despre călifar că se hrănește cu insecte și pești, că este devotat vieții de familie și că uneori își construiește cuibul chiar în vizuinile unor animale.

"Are un meniu suficient de diversificat, care cuprinde de la viermi, insecte, icre, mormoloci, mai rar pești, până la semințe și alge. Călifarii albi sunt specii monogame și devotate vieții de familie. Aceștia își construiesc cuibul din puf, pene, resturi vegetale în locuri strategice, bine ascunse, în zone de coastă, printre stânci, copaci sau chiar în vizuinele altor animale. Surprinzător este faptul că uneori aceste vizuine sunt locuite atât de călifari, cât și de alte păsări sau chiar mamifere precum vulpea sau bursucul. Femela depune 7-12 ouă pe care le clocește singură, în timp ce masculul se ocupă tenace de paza familiei, dând dovadă de agresivitate atunci când își simte amenințat teritoriul. După eclozare, ambii părinți se implică în hrănirea și creșterea puilor", spun experții.

Parcul Natural Lunca Mureșului are o suprafață de 17.455 hectare și se întinde de-a lungul râului Mureș, de la limita municipiului Arad până la granița româno-maghiară.

Sursa: DIGI24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău