Pasageri vaccinați anti-COVID-19 și testați negativ la plecarea din Africa de Sud, testați pozitiv la sosirea în Olanda

  • 03 Decembrie 2021 18:16
Pasageri vaccinați anti-COVID-19 și testați negativ la plecarea din Africa de Sud, testați pozitiv la sosirea în Olanda

Unii pasageri sosiți săptămâna trecută în Olanda, venind din Africa de Sud, au fost testați pozitiv pentru COVID-19 la sosire, deși erau vaccinați și înainte de zbor fuseseră testați negativ, au anunțat vineri autoritățile sanitare olandeze, potrivit Reuters.

''Pare că virusul se răspândește ușor și aceasta este îngrijorător'', a avertizat Bert van de Velden, directorul autorității sanitare regionale din Kennemerland, responsabilă și pentru aeroportul Schiphol din Amsterdam. ''Este extrem de important ca pasagerii să fie testați corespunzător înainte de zbor și să accepte să fie retestați la sosire'', subliniază responsabilul olandez, potrivit Agerpres.

Sute de persoane sosesc săptămânal pe aeroportul Schiphol cu zboruri din Africa de Sud. Circa 9% dintre cei care au fost testați voluntar la sosire (numai o treime din pasageri au acceptat testarea) au avut în final testul COVID-19 pozitiv.

Autoritățile olandeze au testat însă toți pasagerii din două avioane sosite din Africa de Sud vinerea trecută, după ce a fost semnalată apariția noii variante Omicron a coronavirusului. Din cei peste 600 de pasageri ai acestor două zboruri, 62 au fost testați pozitiv pentru COVID-19 la sosirea pe aeroportul Schiphol și plasați în carantină într-un hotel lângă aeroport. Secvențierile ulterioare au confirmat varianta Omicron în 14 din cele 62 de probe.

Circa 90% din cele 62 de persoane infectate erau vaccinate anti-COVID-19, iar în cazul celor confirmați cu varianta Omicron toți erau vaccinați, a precizat Institutul de Sănătate Olandez (RIVM).

În urma apariției acestei noi variante a coronavirusului SARS-CoV-2 guvernul american a decis să instituie începând de luni regula testării înainte de zbor a tuturor pasagerilor care au ca destinație SUA.

Varianta Omicron a coronavirusului provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutații, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistență sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, crește riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante și se transmite mai ușor decât Delta, variantă cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,66 m/s
Fri
23
Sat
25
Sun
25
Mon
25
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău