PAS solicită explicații de la PG în privința dosarului pe numele fostului director SIS, Vasile Botnari, legat de expulzarea profesorilor turci

  • 10 Septembrie 2020 11:52
PAS solicită explicații de la PG în privința dosarului pe numele fostului director SIS, Vasile Botnari, legat de expulzarea profesorilor turci

Partidul Acțiune și Solidaritate solicită explicații de la Procuratura Generală în privința dosarului pe numele fostului director SIS, Vasile Botnari, legat de expulzarea profesorilor turci, acum doi ani.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat astăzi că procurorului general Alexandr Stoianoglo a „a mințit opinia publică” atunci când a spus că Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare. De asemenea, deputatul îi cere lui Stoianoglo să explice de ce Procuratura Generală a ținut în secret derularea acestui dosar, de ce nu a contestat hotărârea instanței prin care Botnari doar a fost amendat cu 88 de mii de lei.

Sergiu Litvinenco a publicat astăzi dispozitivul hotărârii instanței de judecată în acest dosar, ținut în secret, din care reiese că fostul director SIS a fost doar amendat, chiar dacă zilele trecute, Alexandr Stoianoglo declara că a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Șapte profesori turci au fost expulzați acum doi ani din Rep. Moldova, operațiunea fiind criticată de opinia publică și considerată ilegală. Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci și a obligat statul să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetățeni turci, suma totală fiind de 125 de mii de euro.

În februarie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, declara că „toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit, care deținea, la acel moment, funcția de director al SIS”.

Chiar dacă s-a stabilit că acțiunile săvârșite de către foștii adjuncți ai directorului SIS conțin formal elemente ale infracțiunii de care au fost învinuiți, s-a constatat că aceștia au executat ordinele și dispozițiile superiorului, necunoscând la acel moment că ele sunt ilegale”, mai spunea procurorul general.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău