PAS | Republica Moldova riscă să rămână fără regimul liberalizat de vize cu UE

  • 10 Ianuarie 2018 16:41
PAS | Republica Moldova riscă să rămână fără regimul liberalizat de vize cu UE

Republica Moldova riscă să rămână fără regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, consideră reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Potrivit agenției INFOTAG, într-o analiză publicată pe site-ul partidului se menționează că "în primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că nu există nicio legătură directă între acordarea liberei circulații și reușita reformelor în țările vizate".

"Deși există cerințe formale pentru liberalizarea circulației, care includ măsuri de combatere a corupției și a spălării banilor, Moldova și Ucraina - prima și ultima țară din Parteneriatul Estic care au obținut regim liberalizat de vize pentru cetățeni - sunt somate să ia "măsuri urgente" pentru accelerarea reformelor", se arată în analiză.

Reprezentanții PAS susțin că dintre cele trei țări din Vecinătatea Europeană cu regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, situația în Moldova este cea mai îngrijorătoare, prezentând un declin evident în ce privește aproape toate angajamentele importante.

Potrivit lor, refuzul intrărilor a crescut cu 71%, șederile ilegale în UE au crescut cu 89%, iar solicitările de azil de către cetățenii moldoveni aproape că s-au dublat față de 2015. În același timp, rata de acceptare a solicitărilor de azil a căzut de la 11% la 2%.

"Au fost constatate întârzieri serioase și interferență politică în implementarea măsurilor de combatere a corupției și a spălării de bani, reformă ce făcea parte din condițiile pentru obținerea liberei circulații. Comisia Europeană avertizează că lipsa progresului, mai ales în lupta împotriva corupției la nivel înalt, compromite îndeplinirea acestor condiții și impune "măsuri urgente", și anume o legislație nouă cu privire la combaterea spălării de bani și securizarea independenței Autorității Naționale de Integritate și Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI). În Raport se cere retragerea așa-numitei "amnistii fiscale" și a legii cu privire la "liberalizarea capitalului", pe motiv că ele ar dăuna și submina eforturile anti-corupție și ar slăbi atribuțiile CNA-ului din Moldova", se arată în analiză.

În document se menționează că Europol avertizează că grupările criminale moldovenești reprezintă o "amenințare substanțială" în ceea ce privește creșterea traficului de droguri și țigări și că acestea își extind operațiunile din Polonia în Franța și din Austria în Germania.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău