PAS propune interzicerea publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc

  • 10 Septembrie 2021 14:50
PAS propune interzicerea publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc

Un proiect care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc a fost înregistrat la Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Interdicția publicității se va extinde asupra loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive, și altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online, transmite IPN.

Potrivit autorilor, jocurile de noroc respective sunt la fel de nocive și provoacă dependență de rând cu celelalte jocuri de noroc, cum ar fi: jocurile de noroc din cazinouri, automatele de joc cu câștiguri bănești, chiar dacă acestea sunt calificate drept jocuri de noroc cu risc social scăzut.

Proiectul prevede substituirea art. 53, alin.2, din Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc cu un alineat care se referă la interzicerea sub orice formă, directă sau indirectă, a acțiunilor publicitare sau promoționale, pentru promovarea sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, inclusiv loterii și pariuri la competiții sau evenimente sportive, loterii momentane. Este interzisă inclusiv publicitatea la radio și televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea rețelelor telefonice, telegrafice, ceea ce include, dar nu se reduce la publicitatea exterioară și cea din interiorul spațiilor publice închise și semiînchise, în special publicitatea în exteriorul și interiorul localurilor de vânzare angro și cu amănuntul, și publicitatea în localurile în care se prestează servicii, pe mijloacele de transport și prin intermediul trimiterilor poștale.

Legea cu privire la publicitate este și ea completată cu același articol, dar, cu mențiunea că, „se exceptează utilizarea publicității promoționale, promovarea sau stimularea jocurilor de noroc în incinta sediului principal al agentului economic autorizat prin lege să organizeze, desfășoare și să exploateze jocurile de noroc, precum și distribuția materialelor promoționale, destinate exclusiv pentru a fi distribuite participanților la jocurile de noroc”. Tot aici, este adăugat un alineat prin care se interzice agenților economici care se ocupă de jocurile de noroc, inițierea sau participarea la acțiuni de sponsorizare sau filantropice, în urma cărora numele său, sau altă informație despre relația acestuia cu evenimentul care devine publicitară, poate deveni vizibil.

Din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova se exclude alineatul prin care Consiliul Audiovizualului instituie pentru furnizorii de servicii media cerințe suplimentare privind protecția minorilor în cadrul serviciilor media audiovizuale liniare în cazul difuzării programelor dedicate pariurilor și jocurilor de noroc (cu excepția loteriilor) permise de legislația în vigoare, care pot avea loc doar între orele 01.00–05.00. Tot aici, mai multe articole sunt completate pentru adaptare la noile propuneri.

Tot aici, Codul Contravențional se suplinește cu un alineat care prevede sancționarea celor care încalcă prevederile legii, cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale pentru persoanei fizice sau cu funcție de răspundere, sau de la 120 la 180 de unități convenționale persoanei juridice cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău