PAS: Primăria Chișinău ar fi luat, în ultimii patru ani, credite de peste 1,3 miliarde lei, la rate extrem de înalte / La rândul său, administrația capitalei refuză să spună valoarea împrumuturilor

  • 17 Ianuarie 17:26
PAS: Primăria Chișinău ar fi luat, în ultimii patru ani, credite de peste 1,3 miliarde lei, la rate extrem de înalte / La rândul său, administrația capitalei refuză să spună valoarea împrumuturilor

Primăria Chișinău ar fi luat, în ultimii patru ani, credite de peste 1,3 miliarde lei, la rate extrem de înalte, susțin reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în Consiliul Municipal Chișinău. La rândul său, administrația capitalei susține că declarațiile PAS sunt „atacuri la persoană” și refuză să spună valoarea împrumuturilor, transmite Radio Chișinău.

Popa a precizat că pentru anul 2024, deservirea costurilor pentru împrumuturile lui Ceban din mandatul anterior ne costă aproape jumătate de miliard, adică 465 milioane de lei.

În 2020 de la o bancă comercială au fost luate 2 credite în valoare de 260 milioane lei la o rată la zi de 12.5%, care la un moment dat a fost și de 14.5%

În 2021 au fost luate 406 milioane lei la o rată de 13,5% la zi, care la un moment dat au ajuns și la 15% anual.

În 2022 au fost luate alte 77 milioane cu o rată de 14%, precum și au fost emise valori imobiliare municipale în valoare de 65 milioane lei la o rată de 21,77%!

Pe lângă acestea au fost luate 2 credite internaționale în sumă de aproape 30 milioane euro (peste jumătate de miliard de lei) la rata de 8.61%”, a spus Popa.

Reprezentantul Primăriei, Vasile Chirilescu, specialist principal pentru relația cu mass-media, a declarat pentru Ziarul de Gardă că instituția nu comentează acțiunile electorale ale PAS și că ar fi declarații „politice, ce conțin atacuri la persoană și furnizează informații denaturate”.

El a refuzat, însă, să spună care ar fi valoarea corectă a împrumuturilor luate de Ion Ceban. Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 încă nu a fost aprobat, acesta fiind unul dintre subiectele de dispută dintre PAS și Ion Ceban.

În această săptămână au fost anunțate de abia consultări publice asupra taxelor locale.

În noul Consiliul municipal Chișinău nu există o majoritate, cele mai multe mandate de consilier, câte 20, le dețin partidul lui Ion Ceban, MAN, și PAS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău