Pas important pentru „detensionarea” Strâmtorii Hormuz: Șapte membri ai echipajului petrolierului britanic sechestrat în iulie, vor fi eliberați
-
04 Septembrie 2019 13:44
Iranul a decis eliberarea a șapte membri ai echipajului petrolierului britanic Stena Impero, sechestrat în luna iulie în Strâmtoarea Hormuz pentru presupusa încălcare a legislației de navigare, relatează Reuters și BBC, preluat de Mediafax.ro
Cei șapte membri ai echipajului, printre care se numără și cetățeni indieni, lituanieni și ruși, vor fi lăsați să părăsească petrolierul și vor putea părăsi în curând Iranul, a anunțat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran.
La bordul petrolierului se afla un echipaj format din 23 de persoane.
„Nu avem nicio problemă cu echipajul sau căpitanul, problema este încălcarea legislației, comisă de petrolier”, a declarat Mousavi.
Petrolierul Stena Impero a fost sechestrat de către Gardienii Revoluției din Iran în data de 19 iulie, la două săptămâni după ce Marea Britanie a ordonat sechestrarea unui petrolier iranian în Gibraltar. Petrolierul iranian Grace 1, redenumit ulterior Adrian Darya 1, a fost eliberat în data de 15 august.
Sechestrarea petrolierului a intensificat tensiunile dintre Teheran și țările occidentale.
Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluției pentru "nerespectarea codului maritim internațional, la solicitarea Autorității portuare și maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie și Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.
Marea Britanie a anunțat trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacție la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunțat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecție maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.
Rusia și Iranul au anunțat săptămâna trecută semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciții navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite și Marea Britanie.
Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran și Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administrația Donald Trump.
Sursa:Mediafax.ro