PAS cere anularea sistemului de vot mixt, susținând că avantajează PSRM. Reacția PD-ului
-
05 Iunie 2018 13:36
Rezultatele alegerilor noi pentru funcția de primar al Chișinăului arată că sistemul electoral mixt, în special alegerea deputaților în circumscripții dintr-un singur tur, de scrutin avantajează Partidul Socialiștilor, susține Partidul Acțiune și Solidaritate.
Formațiunea condusă de Maia Sandu a cerut din nou revenirea la alegerile parlamentare în baza sistemului proporțional de reprezentare. Democrații susțin însă că alegerea deputaților în circumscripții uninominale este des întâlnită în practica internațională.
Alegerea deputaților în circumscripții uninominale din primul tur, indiferent dacă un candidat a obținut sau nu majoritatea voturilor va reduce reprezentativitatea Parlamentului, susțin reprezentanții PAS. Aceștia au făcut referire la scrutinul local din Chișinău.
Astfel, dacă rezultatele arfi raportate la alegeri parlamentare, în nouă din cele 11 circumscripții din Chișinău ar fi învins candidații socialiștilor. În schimb, în al doilea tur a fost demonstrat că numărul alegătorilor pro-europeni este mai mare decât susținătorii PSRM. Potrivit unor calcule, prezentate zilele trecute și de Asociația Promo-Lex, dacă s-ar ține cont de rezultatele turului doi, 6 din cei 11 deputați din Chișinău ar fi din rândul pro-europenilor.
Astfel, votul mixt și alegerea deputaților din primul tur avantajează Partidul Socialiștilor, iar Parlamentul ales în acest mod va fi nereprezentativ, a declarat într-o conferință de presă liderul formațiunii, Maia Sandu. „Noi cerem guvernării să anuleze sistemul mixt pentru că va conduce la un Parlament nereprezentativ, iar asta poate implica nerecunoașterea alegerilor parlamentare. O să folosim toate mijloacele posibile pentru a informa instituțiile internaționale, cu probe concrete, despre caracterul antidemocratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur”, a subliniat lidera PAS.
Solicitat de Radio Chișinău, deputatul PDM Sergiu Sârbu, unul din autorii proiectului de modificare a Codului electoral, a declarat că acesta a fost dezbătut și expertizat de instituțiile internaționale, care nu au avut obiecții privind organizarea unui singur tur și că practica internațională cunoaște mai multe exemple similare. „Ce ține de alegerea într-un tur, nici un organism internațional nu a avut nicio obiecție. Este o practică internațională în mai multe state deoarece este preicția cea mai obiectivă a voinței alegătorilor. Opiniile PAS sunt subiective. Noi considerăm că am respectat toate cerințele internaționale”, a opinat reprezentantul PD.
Amintim că deputații PDM, PSRM și PPEM au votat în iulie anul trecut schimbarea sistemului electoral, în pofida protestelor opoziției și a criticilor din partea organizațiilor internaționale. În conformitate cu noul sistem, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 – în circumscripții uninominale, dintre care 11 la Chișinău, câte două la Bălți, în Găgăuziași pentru regiunea transnistreană, precum și trei pentru diaspora.