PAS cere amânarea până la șase luni a ratelor la credite pentru cetățenii aflați în dificultate

  • 16 Aprilie 2020 14:39
PAS cere amânarea până la șase luni a ratelor la credite pentru cetățenii aflați în dificultate

Partidul Acțiune și Solidaritate solicită Guvernului să oblige instituțiile de microfinanțare să permită cetățenilor, aflați în dificultate financiară din cauza epidemiei, să amâne plata ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditelor contractate cu până la 6 luni de zile.

PAS solicită, după exemplul României și al altor state, ca cetățenilor care declară pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei de situația gravă generată de pandemia COVID-19 și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului din cauza intrării în șomaj tehnic, concedierii, reducerii salariului, plasării debitorului în izolare la domiciliu, îmbolnăvirii cu COVID-19 etc. să li se garanteze dreptul amânării plății ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditelor contractate, cu până la 6 luni de zile.

„Majoritatea clienților instituțiilor de microfinanțare sunt persoane cu venituri mici, care în această perioadă complicată întâmpină mari dificultăți în a-și onora obligațiile financiare. În lipsa unei intervenții ferme din partea Guvernului, mii de cetățeni vor ajunge să-și piardă bunurile acumulate de-o viață pentru a rambursa aceste credite. Sute de mii de persoane vor resimți consecințele neglijării acestei probleme de către Guvern în cazul în care acesta nu-și va revizui urgent abordarea”, se spune într-un comunicat al formațiunii.

Amintim că la data de 31.12.2019 în Republica Moldova activau 166 de organizații creditare non-bancare, cu un portofoliu de credite în valoare de 7.9 miliarde de lei. Numărul beneficiarilor activi de credite constituia 644.839 de persoane.

Tototdată, potrivit comunicatului PAS, în acest sens, Deputatul Dan Perciun a transmis o solicitare în adresa președintelui Comisiei pentru Situații Excepționale, Ion Chicu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău