PAS a intrat în posesia mai multor documente care ar arăta modul în care Calea Ferată a fost furată sistematic în ultimii ani

  • 15 Martie 2021 11:09
PAS a intrat în posesia mai multor documente care ar arăta modul în care Calea Ferată a fost furată sistematic în ultimii ani

Deputatul PAS, Radu Marian, a publicat un material despre „schemele colosale” care au loc în continuare la Calea Ferată. Acesta a intrat în posesia mai multor documente care ar arăta modul în care Calea Ferată a fost furată sistematic în ultimii ani, iar persoanele responsabile de oprirea acestora au mușamalizat furturile. Documentele se referă în special la furtul de motorină din locomotive și vânzarea la negru a biletelor de pasageri.

Potrivit deputatului, unul din cele mai eficiente metode de depistare a furtului de motorină este monitorizarea consumului real de ulei comparativ cu volumul de motorină turnat. Orice motor are nevoie de o anumită cantitate de ulei pentru a funcționa normal (ex. seria de locomotive ЧМЭ 3 necesită 4% ulei la fiecare 100% de motorină, iar seria ТЭ 10 М – 1,9% — informații de la producător aici).

„Urmând acest principiu, la analiza unei singure locomotive în perioada decembrie 2018 — septembrie 2020, s-a constatat că furtul de motorină a atins cifra de 325 tone. La un consum declarat de motorină de 781 tone, consumul real de ulei trebuia să fie de 14.8 tone (1.9% din total). Cu toate acestea, motorul a utilizat doar 8.6 tone de ulei, ceea ce e imposibil. Asta înseamnă că aproape jumătate din cantitatea de motorină ar fi fost furată. La un preț unitar de 12 lei/litru de motorină, pagubele financiare, repet de la o singură, locomotivă, se ridică la 3.9 milioane lei”, precizează Radu Marian.

În același timp, deputatul susține că s-ar fura și din vânzarea biletelor. Din documentele obținute de la un fost angajat al CFM, se arată modul în care întreprinderea era furată sistematic prin vânzarea la negru a biletelor de tren, fără eliberarea bonurilor, prin eliberarea unui singur bilet pentru mai multe persoane, sau achitarea unui preț mai mic decă cel oficial.

„În căsuțele evidențiate sunt zilele în care s-au efectuat controalele inopinate. Se poate vedea clar cum încasările din zilele de control din partea inspectorului sunt de zeci de ori mai mari, decât în zilele obișnuite (ex. 896 lei versus 48 lei)”, mai afirmă deputatul.

Menționăm că angajații CFM au protestat recent din cauza că nu și-au mai primit salariile de câteva luni. 

Materialul integral publicat de deputatul Radu Marian poate fi găsit AICI

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău