Partidului Liberal va păzi Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale

  • 03 August 2017 11:48
Partidului Liberal va păzi Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale

Voluntari, dar și membri ai Partidului Liberal vor păzi de astăzi, 3 august, Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale, ce ține loc monumentului victimelor ocupației sovietice.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că decizia a fost luată după ce „din surse demne de încredere” a aflat că șeful statului ar urma să demoleze piatra până la sărbătorile naționale Ziua Independenței și Ziua Limbii Române, transmite IPN.

„Noi nu vom permite acest lucru pentru că prin această piatră noi vedem durerea prin care au trecut buneii, părinții noștri, cetățenii noștri, indiferent de naționalitate. În urma ocupației au avut loc deportările, foametea, naționalizarea, case de nebuni pentru oameni sănătoși și cred că nimeni nu este în drept să ridice mâna asupra acestei pietre”, a spus Mihai Ghimpu.

Piatra comemorativă a fost dezvelită la 28 iunie 2010, ca urmare a unui decret semnat de Mihai Ghimpu, care deținea funcția de președintele interimar. Potrivit aceluiași decret, s-a dispus înălțarea ulterioară în locul pietrei comemorative a unui monument, iar ziua de 28 iunie 1940 a fost desemnată Zi a ocupației sovietice. Ulterior însă, în urma unei sesizări a Partidului Comuniștilor , Curtea Constituțională a decis că acest decret este neconstituțional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău