Partidul Șor propune traducerea în rusă a deciziilor Biroului Permanent al Parlamentului

  • 09 Februarie 2021 16:21
Partidul Șor propune traducerea în rusă a deciziilor Biroului Permanent al Parlamentului

Deputații din fracțiunea Partidului Șor propun ca proiectele hotărârilor și deciziilor Biroului Permanent al Parlamentului să fie prezentate în limba de stat, cu traducere în limba rusă. Aceștia au înregistrat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului, transmite IPN.

Deputații afirmă că, în urma analizei conținutului Regulamentului Parlamentului, au constatat lipsa prevederilor cu privire la limba în care sunt elaborate și adoptate actele Biroului. Astfel, se vine cu propunerea de modificare a Regulamentului pentru a înlătura această „lacună”.

Curtea Constituțională a stabilit că statutul special prevăzut pentru limba rusă în legea contestată contravine Constituției și că prin această prevedere sunt discriminate limbile vorbite de reprezentanții altor minorități etnice din Rep. Moldova, precum cea ucraineană, găgăuză sau bulgară.

Curtea s-a raportat la articolul 13 din Constituție, potrivit căruia, limba de stat a Republicii Moldova este limba română, iar statul recunoaște dreptul la păstrarea și funcționarea limbii ruse și a altor limbi pe teritoriul țării.

Sesizarea de verificare a constituționalității legii a fost depusă de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău