Partidul „Șor” neconstituțional | Reacțiile Președintelui Parlamentului, premierului, Marinei Tauber și ale lui Ilan Șor

  • 19 Iunie 2023 16:12
Partidul „Șor” neconstituțional | Reacțiile Președintelui Parlamentului, premierului, Marinei Tauber și ale lui Ilan Șor

Curtea Constituțională a declarat astăzi, 19 iunie, neconstituțional Partidul „Șor”. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean, deputata Marina Tauber dar și penalul Ilan Șor, vin cu reacții după decizia curții, transmite Radio Chișinău.

Recean susține într-o postare pe pagina sa de Facebook, că decizia întărește democrația și statul de drept al Republicii Moldova.

Partidul Șor a fost declarat neconstituțional. Prin decizia de astăzi a Curții Constituționale se confirmă că Partidul Șor a încălcat frecvent legea, fiind sancționat în repetate rânduri.

Acest partid a beneficiat de sprijin, inclusiv financiar, din partea serviciilor secrete ale unui stat terț, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova și de a deturna cursul nostru de integrare europeană.

Decizia întărește democrația și statul de drept al Republicii Moldova. Suntem hotărâți să reformăm justiția, astfel încât legea să fie în capul mesei, iar demnitatea cetățenilor să nu fie călcată în picioare de corupți”, menționează premierul.

La rândul său, Marina Tauber a declarat după ședința Curții Constituționale, că decizia instanței este una rușinoasă.

„Încă o dată devenim vestiți în toată lumea prin faptele rușinoase, prin fapte de corupție, de fărădălegi și precedente care crează situații foarte periculoase și noi cu Dvs o să mai vedem și o să mai auzim consecințele deciziei de astăzi”, a spus deputata.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu susține că, după declararea Partidului Șor neconstituțional, instituțiile statului urmează să analizeze care sunt pașii următori pentru a pune în practică decizia Curții.

Partidul Șor a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională - o victorie importantă pentru democrația acestei țări, care ani de zile a fost păgubită de această organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului.

Urmează ca instituțiile statului să analizeze care sunt pașii următori pentru a pune în practică decizia Curții.

Lupta cu politicienii corupți, cu finanțarea ilegală a partidelor a fost una din angajamentele noastre din campanie și rămâne a fi o prioritate pe agenda guvernării. Bandiții folosesc politicul pentru a-și spăla imaginea și a fugi de justiție. Dar indiferent de câte partide-spălătorii de imagine și-ar crea, tot bandiți și organizații criminale vor rămâne.

Un stat slab și sărăcit începe cu corupția din partide. Un stat de drept este acela unde hoții stau la pușcărie, nu fac politică. Finanțarea partidelor din bani furați de la cetățeni va fi sancționată dur, pentru că doar așa putem face curățenie în politică și ne putem asigura că în instituțiile statului ajung oameni integri, care lucrează doar pentru cetățeni”, se arată în postarea lui Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

Fugarul Ilan Șor, într-un limbaj plin de invective, susține că va ataca la CEDO decizia Curții Constituționale.

Ne vom apăra dreptul prevăzut de Constituția Republicii Moldova și de acordurile internaționale la care țara noastră este parte la CEDO (…) vom cere să fie trași la răspundere fiecare dintre cei implicați în acest proces ilegal, prin care s-au limitat drepturi fundamentale”, se arată în postarea sa de pe Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău