Partidul „Șor” a sesizat CC privind legea care majorează vârsta de pensionare

  • 13 Ianuarie 2022 16:22
Partidul „Șor” a sesizat CC privind legea care majorează vârsta de pensionare

Partidul „Șor” a sesizat Curtea Constituțională privind noua lege a pensiilor, adoptată la sfârșitul anului 2021, de către majoritatea PAS. Sesizarea a fost depusă de către deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova. Cele două parlamentare declară că legea „este scandaloasă și antipopulară, iar guvernarea vrea să-i lipsească pe oameni de dreptul de a beneficia de pensie la bătrânețe”, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționează că legea conține mai multe încălcări fundamentale ale drepturilor omului, prevăzute de Constituția Republicii Moldova. Pe lângă majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, a fost majorat și stagiului de cotizare până la 34 de ani. Aceste modificări „bat cel mai mult în femei”. Din motive obiective, studii, concedii de îngrijire a copilului, foarte puține femei ajung să atingă acest stagiu de cotizare necesar.

În stagiul pentru „pensiile anticipate pentru muncă îndelungată” nu au fost incluse foarte multe perioade, cum ar fi studiile, serviciul militar, concediul de îngrijire a copilului etc., notează autorii sesizării la Curtea Constituțională. „În realitate, practic este imposibil să fie atinse aceste cifre. Persoana, în special femeile, nu ar trebui nici să studieze, nici să nască copii și să muncească toată viața pentru a putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme”, se spune în comunicat.

Modificările la Legea privind sistemul public de pensii au fost votate în luna noiembrie a anului 2021 și au întrat în vigoare la începutul noului an. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău