Partidul Socialiștilor îi cere președintei Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de premier până pe 1 februarie

  • 18 Ianuarie 2021 14:01
Partidul Socialiștilor îi cere președintei Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de premier până pe 1 februarie

Partidul Socialiștilor îi cere președintei Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de premier până pe 1 februarie și amenință cu proteste, menționând că va solicita Curții Constituționale să se pronunțe care este termenul limită în care șeful statului este obligat să desemneze un Prim-Ministru.

Partidele parlamentare au reiterat astăzi, în cadrul unor dezbateri publice pozițiile lor privind necesitatea dizolvării parlamentului, dar au prezentat viziuni diferite în privința modului de organizare a acestora. 

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, i-a cerut astăzi Maiei Sandu, după ședința Executivului politic al formațiunii să desemneze un candidat la funcția de premier până la 1 februarie. Totodată, el a anunțat că deputații PSRM vor depune o sesizare la Curtea Constituțională pentru a interpreta care este termenul limită în care șeful statului este obligat să desemneze candidatul.

Igor Dodon susține că PSRM se pronunță în continuare pentru alegeri anticipate, dar acestea ar trebui organizate doar după respingerea de către Parlament a candidatului la funcția de premier, propus șefului statului. În același timp, el a arătat asupra riscurilor pe care le comportă lipsa unui Guvern cu mandat deplin.

Totodată, socialiștii amenință cu proteste dacă Maia Sandu va refuza să desemneze un candidat la funcția de premier.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău consideră că soluția dizolvării Parlamentului în condițiile în care Legislativul nu va adopta nicio decizie timp de 90 de zile nu este una viabilă. Totodată, el a declarat în cadrul unor dezbateri organizate la IPN că președintele este obligat să propună cel puțin două candidaturi la funcția de premier, dar până atunci să existe o claritate și un acord între partidele parlamentare despre necesitatea declanșării anticipatelor.

Acest parlament nu mai poate funcționa în continuare și nu poate numi un premier pentru că nu există suficienți deputați pentru a vota și susține un Executiv pro-reforme, susține deputata PAS, Doina Gherman.

Deputata PDM Ludmila Guzun consideră că sunt necesare discuții între partidele parlamentare și șeful statului.

Amintim că Guvernul Chicu a demisionat la 23 decembrie. Potrivit Constituției, dacă în decurs de trei luni, Parlamentul nu votează un nou Guvern, după cel puțin două tentative, acesta urmează a fi dizolvat. Până în prezent, parlamentul nu a fost dizolvat niciodată din acest motiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău