Partidul naționalist Sinn Fein solicită să facă parte din viitorul Guvern de la Dublin

  • 10 Februarie 2020 08:40
Partidul naționalist Sinn Fein solicită să facă parte din viitorul Guvern de la Dublin

Partidul naționalist irlandez Sinn Fein a solicitat duminică să fie inclus în noul Guvern irlandez, în condițiile în care rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare de sâmbătă indică o posibilă victorie a acestei formațiuni, informează Reuters, citat de mediafax.

La aflarea rezultatelor parțiale, liderul partidului, Mary Lou McDonald, a declarat că rezultatul obținut de Sinn Fein reprezintă „o revoluție”.

Fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), care în prezent este principalul partid de stânga din Irlanda, a obținut 24% din voturi, un procentaj aproape dublu față de cel obținut la alegerile parlamentare anterioare, din 2016.

Acest rezultat plasează Sinn Fein înaintea partidului premierului Leo Varadkar, Fine Gael, dar și a formațiunii de centru-dreapta Fianna Fail. Cu toate acestea, Sinn Fein ar urma să aibă mai puțini parlamentari decât celelalte două formațiuni, întrucât a avut mai puțini candidați decât acestea, motiv pentru care ar putea avea cel mult un rol simbolic în viitorul executiv. 

„Aceste alegeri sunt cu siguranță istorice (...) și schimbă forma și modelul politicii irlandeze. Acesta este doar începutul”, a declarat McDonald în fața susținătorilor partidului său. Ea a adăugat că Sinn Fein va discuta cu toate partidele în legătură cu formarea noului Guvern și le-a recomandat celorlalte formațiuni politice din țară să facă același lucru.

„Nu accept excluderea sau discuții despre excluderea partidului nostru (de la guvernare, n.red.), un partid care acum reprezintă un sfert din electorat, consider că ar fi nedemocratic”, a adăugat ea.

Fine Gael și Fianna Fail au exclus, înaintea scrutinului de sâmbătă, orice posibilitate de formare a unei coaliții cu Sinn Fein.

Cu toate că Varadkar a reafirmat poziția formațiunii sale, liderul Fianna Fail, Micheal Martin, a refuzat să spună clar că respinge o coaliție cu Sinn Fein, declarând doar că există incompatibilități semnificative între partidul său și Sinn Fein. „Politicile și principiile noastre nu s-au schimbat peste noapte. Dar este important ca țara să fie pusă pe primul loc”, a spus acesta.

Leo Varadkar a anunțat că va negocia cu toate partidele, cu excepția Sinn Fein, cu privire la formarea unui nou Guvern.

Rezultatele finale ale alegerilor de sâmbătă vor fi cunoscute cel mai devreme luni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău