Partidul miliardarului Bidzina Ivanișvili a câștigat alegerile cruciale din Georgia, arată rezultatele parțiale ale votului

  • 27 Octombrie 09:00
Partidul miliardarului Bidzina Ivanișvili a câștigat alegerile cruciale din Georgia, arată rezultatele parțiale ale votului

Cel mai puternic om din Georgia a câștigat alegerile legislative de sâmbătă, potrivit primelor rezultate oficiale, ceea ce reprezintă o lovitură pentru georgienii care speră la integrarea în Europa, într-un vot prezentat ca o alegere crucială între Occident și Rusia, informează Reuters.

Bidzina Ivanișvili, miliardarul fondator al partidului „Visul Georgian”, opoziția și diplomații străini au prezentat alegerile drept un moment de răscruce care va decide dacă Georgia se va apropia de Occident sau înclina spre Rusia în contextul războiului din Ucraina, notează News.ro și HotNews

Primele rezultate oficiale, cu 70% din secțiile de votare numărate, reprezentând majoritatea voturilor exprimate, arată că partidul de guvernământ a obținut 53% din voturi, după cum a anunțat comisia electorală. Rezultatele nu includ majoritatea voturilor exprimate de georgienii care locuiesc în străinătate.

Conform acestor rezultate parțiale, blocul de patru partide proeuropene a întrunit 38,28% din voturi.

Sondajele rivale la ieșirea de la urne au oferit previziuni foarte diferite pentru alegeri. Postul de televiziune Imedi, care susține „Visul Georgian”, a arătat că partidul aflat la putere a câștigat 56%. Exit-poll-urile realizate de canalele apropiate de opoziție indicau, imediat după încheierea votului, câștiguri majore pentru partidele prooccidentale.

Ivanișvili, fondatorul miliardar retras al partidului de guvernământ și fost premier, a revendicat victoria și a lăudat poporul georgian.

„Este un caz rar în lume ca același partid să obțină un asemenea succes într-o situație atât de dificilă – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanișvili susținătorilor care îl aclamau.

Deși „Visul Georgian” a pierdut, în unele părți ale capitalei Tbilisi, în fața formațiunilor de opoziție (luate împreună), partidul de guvernământ a obținut marje de până la 90% în unele zone rurale.

Comisia electorală a precizat că rata de participare la scrutinul de sâmbătă a fost de 58,94%.

Ivanișvili, care a făcut avere în Rusia în anii 1990, a venit la putere în 2012 susținând opinii prooccidentale, alături de o politică pragmatică față de Rusia.

De atunci, s-a îndepărtat de Occident, acuzând un „Partid al Războiului Global” că încearcă să tragă Georgia în conflict cu Rusia, chiar dacă insistă că Georgia este pe cale să adere la UE.

Dacă victoria partidului lui Ivanișvili se confirmă, aceasta ar fi o lovitură pentru speranțele UE de a aduce mai multe foste republici sovietice pe orbita sa. Pe 20 octombrie, Republica Moldova a votat cu o majoritate foarte mică în favoarea aderării la UE.

Moscova a semnalat în repetate rânduri că dorește ca „Visul Georgian” să câștige alegerile, acuzând în același timp țările occidentale de interferență nejustificată în politica georgiană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Mon
14
Tue
12
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Arhivă Radio Chișinău