Partidul CUB cere autorităților Republicii Moldova să declare Wagner drept grup terorist. „În stânga Nistrului, Wagner recrutează zeci de noi mercenari din rândul populației locale”

  • 29 Iunie 2023 16:13
Partidul CUB cere autorităților Republicii Moldova să declare Wagner drept grup terorist. „În stânga Nistrului, Wagner recrutează zeci de noi mercenari din rândul populației locale”

În stânga Nistrului, Wagner recrutează azi din rândul populației locale zeci de noi mercenari. Se caută bărbați cu vârsta între 21 și 60 de ani, fără pregătire militară obligatorie, oferindu-se contracte cu salariu de la 300.000 ruble rusești și premii conform rezultatelor (!). Anunțul, semnat de un individ cu numele Andrei Nicolaievici Troșev, erou al Federației Ruse, promite pregătire excelentă cu instructori de cea mai înaltă calificare, poliță de asigurare a sănătății și vieții, cu garantarea tuturor plăților convenite în contract, asigurarea completă cu muniții și echipament militar modern, se arată într-un comunicat al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare ( CUB ).

Angajarea la lucru se efectuează direct de pe teritoriul Transnistriei la un telefon viber, fiind indicată și o adresă de e-mail, cu extensiunea (.ru). Știrea este publicată pe mai multe site-uri deținute în stânga Nistrului, cititorii lor fiind rugate să-l difuzeze către toți cei interesați. Notăm că acest anunț apărut înainte de rebeliunea grupului Wagner, nu a fost retras de pe site-urile care l-au preluat inițial și apare în contextul în care în Rusia au apărut recent mai multe centre de recrutare a mercenarilor în orașele Tiumen, Novosibirsk și Sankt Peterburg.

CUB face următoarele precizări:

  1. Partidul CUB condamnă vehement acțiunile subversive ale persoanelor afiliate grupului terorist Wagner pe teritoriul Republicii Moldova și îndeamnă autoritățile să ia toate măsurile necesare pentru a le reține, izola și pedepsi. În acest anunț, totul este criminal și pasibil de răspundere penală. De la fapta de recrutare a unor mercenari, pasibilă de pedeapsa prevăzută de art.141, alin.2 al Codului Penal al RM, care stabilește pedepse de la 10 la 15 ani închisoare pentru participarea la organizații criminale până la sancțiunea de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, conform legii cu privire la cetățenie (N.1024 din 02.06.2000) tuturor persoanelor înrolate ca mercenari.

 

  1. Partidul CUB cere autorităților RM declararea grupului Wagner drept grup terorist și impunerea unor sancțiuni tuturor persoanelor recrutate ori care acționează în numele acestuia. Pentru că Wagner exploatează sărăcia și disperarea unei populații aflate în teritoriul ocupat militar de Federația Rusă, dar care ar putea deține și cetățenia Republicii Moldova. Partidul CUB cere autorităților să prezinte un raport asupra cazurilor de înrolare a unor persoane civile din teritoriile ocupate, recrutarea unor persoane aflate în detenție, dar și persoane cu pregătire militară din structurile paramilitare ale regimului separatist, angajate de grupul terorist Wagner. La fel, autoritățile trebuie să impună sancțiuni țintite tuturor persoanelor care dețin astăzi funcții de conducere militară ori civilă în teritoriile ocupate din Ucraina (Crimeea, Luhansk, Kharkiv, Donbas), originare din Republica Moldova, ca sancțiuni pentru mercenariat și crime de război.

 

  1. Partidul CUB cere autorităților RM informații asupra modului în care operează astăzi grupul operativ de forțe militarii rusești (GOTR) în regiune, inspectarea tehnicii militare și a surselor de finanțare, care alimentează funcționarea lor în stânga Nistrului. Cerem autorităților publicarea integrală a listei de persoane, înrolate în structurile militare și paramilitare ale regimului separatist, cu scopul descurajării participării cetățenilor Republicii Moldova în aceste structuri ilegale.

 

  1. Solicităm responsabililor de securitatea națională, instituții și persoane, implicarea imediată într-un proces de clarificare a relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, proces care este în  continuare amânat și secretizat din toate punctele de vedere. Faptul că astfel de evenimente sunt programate și se derulează sub nasul autorităților constituționale, la mai puțin de 100 km de Chișinău poate fi argumentul final care poate sta la baza resetării complete și ireversibile a relației dintre Guvernul Republicii Moldova și regimul terorist transnistrean condus de oligarhul Gușan și camarila sa. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău