Partidul cu cele mai multe femei pe lista de candidați
-
06 Octombrie 2014 17:23
Nivelul de reprezentare a femeilor în Parlament este sub media statelor din Uniunea Europeană și media globală.
O analiză realizată de societatea civilă, care a examinat listele de candidați pentru alegerile din 30 noiembrie, a primilor 15 partide înregistrate, arată ca nicio formațiune nu are o reprezentare echilibrată a femeilor și bărbaților pentru viitorul Parlament.
Pe parcursul ultimelor două scrutine parlamentare și două scrutine locale, ponderea femeilor în rândul candidaților nu a înregistrat creșteri semnificative, arată analiza prezentată de reprezentanții societății civile. Astfel, dacă în alegerile parlamentare din 2005, reprezentarea procentuală a femeilor în rândul candidaților era de 29 la sută, analiza făcută pe 15 partide înregistrate pentru alegerile din 30 noiembrie a.c., arată o pondere de 30,1 procente.
”Într-un deceniu am avut un progres de un procent, și astea sunt doar datele preliminare. Nu știm dacă înregistrarea altor liste de candidați va schimba într-un fel raportul spre pozitiv sau negativ” a declarat directorul executiv al centrului ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alexei Buzu.
Cele mai multe femei se regăsesc pe listele Partidului Politic ”Democrația Acasă”- 49 la sută, urmat fiind de Partidul Renașterii, cu aproximativ 42 la sută, Liberal Democrații sunt pe locul al treilea cu o pondere de aproape 36 la sută femei în lista electorală. Democrații și Liberalii sunt următorii, cu câte 35 la sută femei. Socialiștii dar și Blocul Electoral ”Alegerea Moldovei- Uniniunea Vamală” sunt printre formațiunile cu cele mai puține femei. Abordările patriarhale din societate, care se reflectă și asupra partidelor, ar fi una dintre cauzele raportului inechitabil între femei și bărbați, susține Andrei Brighidin de la Fundația Est Europeană, care a enumerat și alte cauze.
”Persistă încă acea idee că femeile nu au ce să caute în politică. Cel puțin asta ne-o demonstrează listele de candidați. Carențele ce țin de finanțarea partidelor politice, asigurarea unor mecanisme care ar fi stimulat partidele politice să fie mai sensibile din perspectiva de gen”
Directorul executiv al Clubului Politic al Femeilor, Ecaterina Mardarovici, susține că ar trebui schimbat rolul organizațiilor de femei din cadrul partidelor . ”Dacă organizațiile de femei din cadrul partidelor vor rămâne în continuare să fie niște organizații pentru relații de curtoazie cu liderii de partid pentru a li se înmâna flori, atunci avem prea puține șanse să schimbăm lucrurile. Cred că organizațiile de femei trebuie să contribuie la determinarea locurilor femeilor pe listele lor de candidați” a declarat Ecaterina Mardarovici.
Amintim că unul dintre Obectivele Mileniului, la care Republica Moldova este semnatară, declarație semnată în anul 2000 la New York alături de 189 de state, țara noastră și-a luat angajamentul ca, în 2015, 30 la sută dintre deputații din Parlament, să fie femei.