Partidele pro-europene urmează să anunțe finalizarea negocierilor

  • 12 Ianuarie 2015 13:08
Partidele pro-europene urmează să anunțe finalizarea negocierilor

Liderii partidelor pro-europene urmează să anunțe în această săptămână finalizarea negocierilor privind crearea coaliției de guvernare.

Tot în cursul săptămânii, în cazul în care liderii reușesc să se pună de acord asupra principiilor de guvernare, ar urma să aibă loc ședința Parlamentului, la care să fie alese structurile de conducere ale Legislativului și să fie votat Guvernul Republicii Moldova.

După o pauză de două săptămâni, liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova care au obținut majoritatea la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie au reluat negocierile în vederea constituirii unei coaliții de guvernare.

Liderii celor trei formațiuni, Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu s-au întâlnit în cursul săptămânii trecute la sediul Partidului Liberal-Democrat, dar se pare că n-au ajuns la un compromis.

Potrivit unor informații, între cele trei formațiuni proeuropene  –  Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal  –  ar exista tensiuni în legătură cu repartizarea portofoliilor. PLDM și PD și-ar dori să se meargă pe continuitate fără ca structura executivului să sufere mari schimbări. Pe de altă parte, PL insista, la un anumit moment, pe resetarea Guvernului inclusiv prin micșorarea numărului de ministere.

Un alt motiv de dispută între PLDM și PD pe de o parte și PL pe de alta este partajarea primelor trei funcții în stat: premier, președinte al parlamentului și de șef de stat. Liberal-democrații și democrații au lăsat să se înțeleagă că nu vor ca funcția de șef al statului să fie partajată așa cum insistă liberalii.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal dețin împreună 55 de mandate în noul legislativ de la Chișinău cu 101 locuri, un număr suficient pentru formarea unei majorități parlamentare în vederea votării Guvernului, dar insuficient pentru a vota președintele sau pentru a modifica textul Constituției.

Noua coaliție de guvernare de la Chișinău ar trebui constituită până cel târziu la mijlocul lunii ianuarie, după cum au declarat la finele anului trecut liderii celor trei partide aflate în negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare încă de la 4 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău