Partidele politice din R.Moldova au raportat venituri de peste 81 de milioane de lei

  • 28 Septembrie 2017 14:52
0%
00:00:00
00:00:00

Partidele politice din Republica Moldova au raportat venituri de peste 81 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2017 și cheltuieli de 48 de milioane de lei, arată un studiu realizat de Asociația Promo-LEX.

Cele mai multe resurse au fost obținute din donații din partea persoanelor fizice și juridice și au fost cheltuite pentru presă și materiale promoționale. Experții constată, însă, că pe lângă bugetele declarate oficial, câteva formațiuni politice beneficiază de transfer de imagine din partea unor fundații care au activități de caritate. 

Experții Pomo-LEX atrag atenția asupra faptului că legislația nu reglementează în niciun fel activitatea fundațiilor aflate în strânsă legătură cu liderii unor partide, astfel încât, nici cheltuielile suportate de aceste organizații nu sunt contabilizate oficial la bugetele formațiunilor politice. Este necesară o clarificare a acestei situații, întrucât aceste organizații fac publicitate politică în favoarea unor partide și a unor lideri politici, a subliniat experta Cornelia Călin.

„Prin intermediul acestor fundații se creează un transfer de imagine colosal pentru partidele politice ai căror lideri sunt fie lideri sau fondatori ai fundațiilor ori SRL-uri asociate. Astfel, au fost identificate trei fundații: Fundația ”Edelweiss a lui Vlad Plahotniuc”, Fundația ”Renato Usatîi”, Fundația de binefacere ”Soluția” și un SRL afiliat Partidului Politic Șor, prin intermediu căruia își face publicitate politică, însă nu suportă costuri aferente.”

În acest context, și aceste fundații ar trebui să își raporteze bugetele în mod transparent, a remarcat expertul Promo-LEX, Igor Bucătaru.

„Legislatorul trebuie să prevadă acest moment. Răspunsul categoric este  că în perioada campaniei electorale nu trebuie de permis acest lucru. În perioada inter-electorală – deja este un subiect care trebuie discuta și clarificat. Spuneam despre ceea ce iese din fundații, mai complicat este să vezi partea ce intră în fundații. Este un aspect important să vedem donatorii, lista în baza a ce se formează sursele cu care operează respectivele fundații.”

Nici Comisia Electorală Centrală nu are o soluție pentru reglementarea activității cu tentă politică a unor organizații de caritate. Unul dintre membrii CEC, Vladimir Șarban, a declarat că au fost sesizate organele competente, dar fără vreun rezultat, deocamdată.

„Am solicitat investigarea acestor situații de către organele competente. Cu părere de rău, deocamdată, nu avem nicio informație plauzibilă, o informație cât de cât care să pună punct pe aceste situații.”

Analiza Promo-LEX arată că fundațiile afiliate unor partide și lideri politici au deschis, în perioada monitorizată, magazine sociale, au organizat concerte, au oferit servicii de consultații medicale și mai multe donații persoanelor nevoiașe, suportând astfel cheltuieli de sute de mii de lei, care nu au fost contabilizate în calitate de cheltuieli ale partidelor politice pe care le-au promovat, de fapt.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău