Partidele politice – pe cont propriu sau în blocuri electorale la alegerile din 11 iulie

  • 05 Mai 08:15
Partidele politice – pe cont propriu sau în blocuri electorale la alegerile din 11 iulie

Platforma Da respinge ideea unui bloc electoral creat împreună cu PLDM, merge pe cont propriu la alegerile anticipate din 11 iulie și se arată convinsă că va accede în următorul Legislativ. Sigură pe șansele sale de a obține majoritatea în viitorul Parlament este și PAS. În același timp, Partidul Nostru creează blocul electoral „Renato Usatîi”, mizând pe popularitatea pe care o are edilul de Bălți în rândul alegătorilor, notează IPN.

Potrivit reprezentanților Partidului Nostru, crearea blocului electoral „Renato Usatîi” reprezintă o dorință de a face dreptate formațiunii care a fost exclusă din cursa electorală în anul 2014. Ulterior, CEDO a dat câștig de cauză partidului „Patria” care-l avea pe Renato Usatîi primul pe lista electorală.

În același timp, reprezentanții Platformei DA infirmă zvonurile apărute în spațiul public și spun că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu va face bloc electoral cu PLDM.

„Nu vedem nicio șansă de a merge cu cineva în bloc. Noi acceptăm pe platforma noastră personalități din societatea civilă, din alte partide, dacă nu s-au compromis, dar nu poate fi vorba de bloc electoral. Da, cineva din Platforma DA a purtat niște discuții cu unii reprezentanți din PLDM, dar asta nu înseamnă că este ceva important”, a spus deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan.

Consecvenți în ideea lor de a merge pe cont propriu în anticipate sunt reprezentanții PAS. Aceștia exclud ideea unui bloc electoral cu Platforma DA, după modelul blocului ACUM.

„Facem parte din aceeași familie europeană cu Platforma DA, totuși suntem partide diferite. Noi avem electoratul nostru distinct, avem viziuni diferite în ceea ce privește procesul de administrare a țării, de aceea noi mergem acum singuri în alegeri”, a spus deputatul PAS, Virgil Pîslariuc.

Potrivit Codului Electoral, pragul electoral pentru blocurile formate din 2 partide este de 7%, iar în cazul blocurilor formate din 3 partide pragul electoral este de 9%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,06 m/s
Mon
13
Tue
14
Wed
12
Thu
13
Fri
16

Curs oficial BNM 10 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău