Partidele parlamentare și-au făcut publice rapoartele financiare

  • 20 Iulie 2016 14:11
Partidele parlamentare și-au făcut publice rapoartele financiare

Partidele politice și-au făcut publice rapoartele financiare pentru prima jumătate a anului 2016.

Cea mai bogată formațiune este Partidul Democrat, care a acumulat donații în valoare de aproape 16 milioane de lei, de trei ori mai mult decât celelalte partide parlamentare luate împreună. Cea mai mare parte a banilor a fost cheltuită pentru promovare și pentru întreținerea sediilor.

Partidul Democrat a raportat un venit de aproape 16 milioane de lei. Cei mai mulți bani provin din donații ale membrilor de partid, formațiunea indicând faptul că are peste 50 de mii de membri. Donațiile parvin din partea a aproximativ 1000 de persoane, fiind sume de la 5 la 50 mii de lei. Cea mai mare donație, de 500 mii lei, a fost făcută de un om de afaceri, fost șef de direcție în Ministerul de Interne, Vladimir Maiduc. Între donatori nu se găsește liderul partidului, Marian Lupu și nici prim-vice-președintele PD, Vlad Plahotniuc. Partidul a folosit majoritatea banilor, peste 13 milioane, pentru presă și materiale promoționale. 

Un buget de peste 3 milioane de lei a avut Partidul Socialiștilor, bani adunați în majoritate, spre deosebire de alte partide, nu din donații ci din cotizațiile membrilor de partid. Formațiunea indică un număr de 9500 de membri, de la care ar fi colectat 3 milioane de lei cotizații. De aici, reiese că fiecare membru a cotizat cu aproximativ 300 de lei, deși potrivit unui document prezentat la CEC, suma unei cotizații individuale nu trebuie să depășească 5 lei anual. În lista donatorilor partidului se regăsește liderul PSRM, Igor Dodon, cu o contribuție de 5000 de lei, precum și câțiva deputați PSRM, care au donat aceeași sumă. În total sunt 21 de donatori. Un milion de lei, PSRM a cheltuit pentru întreținerea sediilor, iar aproape 2 milioane – pentru presă și materiale promoționale.

Partidul Comuniștilor a avut un buget de peste 800 mii lei, majoritate din donații, iar cele mai multe cheltuieli au fost efectuate pentru întreținerea sediilor și pentru cheltuieli de personal. PCRM declară că are aproape 15 mii de membri de partid. Printre cei mai generoși donatori ai formațiunii se numără fiul liderului PCRM, Oleg Voronin, care a contribuit cu 100 mii lei. În total, PCRM are peste 120 de donatori.

Partidul Liberal-Democrat a avut un buget de peste 550 mii lei, dintre care jumătate – din donații, iar altă jumătate – din alte surse, care nu sunt indicate. 17 de mii de lei au fost din cotizațiile celor peste 11 mii de membri indicați. Cheltuielile partidului s-au ridicat la aproape 500 mii de lei, din care suma cea mai mare a fost destinată întreținerii sediilor. Donatorii PLDM numără peste 50 de persoane, între care sunt câțiva deputați care au donat câte 5000 de lei. Este vorba despre Vadim Pistrinciuc, Tudor Deliu, Maria Ciobanu, Chiril Lucinschi și Iurie Țap.

Partidul Liberal a indicat venituri de doar ceva mai mult de 300 mii lei, provenind toate din donațiile a 8 membri de partid. Suma cea mai mare, peste 160 mii lei, a fost donată de liderul formațiunii, Mihai Ghimpu. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru achitarea cotizațiilor de membru al organizațiilor internaționale și pentru întreținerea sediilor. PL declară că are peste 20 mii membri de partid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău