Partidele italiene îi cer lui Mattarella să rămână președinte, după mai multe tururi de vot eșuate în parlament

  • 29 Ianuarie 2022 15:18
Partidele italiene îi cer lui Mattarella să rămână președinte, după mai multe tururi de vot eșuate în parlament

Partidele aflate la putere în Italia i-au cerut sâmbătă lui Sergio Mattarella să rămână președinte pentru un al doilea mandat, după ce au eșuat în găsirea unui candidat de compromis în urma mai multor tururi de scrutin desfășurate săptămâna aceasta în parlament, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Mattarella, în vârstă de 80, a exclus întotdeauna rămânerea la putere și nu a făcut niciun comentariu pentru moment, dar în fața pericolului în care se află stabilitatea politică a țării este puțin probabil să reziste presiunilor la care este supus, comentează agenția de presă citată.

Premierul Mario Draghi a avut o convorbire sâmbătă cu Mattarella și i-a spus că trebuie să rămână în funcție "pentru binele și stabilitatea țării", a indicat o sursă guvernamentală.

Această decizie este urmarea a cinci zile de impas în parlament,principalele blocuri politice fiind incapabile să se pună de acord asupra unui candidat de compromis care să obțină un sprijin larg din partea parlamentarilor.

"Italienii nu merită mai multe zile de confuzie", a spus Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga.

"Să-i reconfirmăm pe președintele Mattarella ... și pe Draghi și să ne întoarcem imediat la muncă în această după-amiază. Problemele italienilor nu vor aștepta", a adăugat Salvini.

Votul organizat vineri nu a permis desemnarea viitorului șef al statului,tentativa partidelor de dreapta de a face să fie aleasă președinta Senatului, Elisabetta Casellati, soldându-se cu un eșec fără drept de apel.

"În căutarea unui nume în acest haos", titra sâmbătă cotidianul Corriere della Sera în timp ce jurnalul catolic L'Avvenire deplângea în prima pagină că există mai mult "veto decât voturi".

Mult timp considerat drept favorit, premierul Mario Draghi și-a văzut șansele diminuându-se, numeroși parlamentari refuzând să voteze în favoarea sa de teama că se va sparge coaliția guvernamentală, amestecând dreapta și stânga, ceea ce ar duce la declanșarea alegerilor legislative anticipate.

Președintele Republicii italiene, ales pentru șapte ani, nu are decât un rol onorific, dar poate avea o influență decisivă asupra desemnării premierului și poate dizolva parlamentul.

Negocierile din culise de la începutul săptămânii par mai mult ca niciodată în impas, în timp ce mandatul actualului președinte, Sergio Mattarella, expiră joia viitoare.

Dacă până acum a exclus să mai candideze, Sergio Mattarella a obținut vineri nu mai puțin de 336 de voturi, după ce joi obținuse 160, iar miercuri -125.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău