Partidele din Italia au ajuns la un acord privind formarea noului guvern

  • 03 Septembrie 2019 13:30
Partidele din Italia au ajuns la un acord privind formarea noului guvern

Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Partidul Democrat au prezentat marți un program politic comun, ca bază pentru formarea unui nou guvern de coaliție la Roma, transmite Reuters.

Principalul subiect a fost bugetul pentru anul viitor, orientat spre dezvoltarea economică. În același timp, partidele s-au angajat să nu pericliteze finanțele publice.

Cele două formațiuni, tradițional rivale, au convenit că vor alcătui un nou guvern înaintea alegerilor anticipate necesare după ruperea coaliției anterioare între M5S și Liga.

Italia este pe locul al doilea în Uniunea Europeană ca datorii publice, iar acordul politic face apel la o flexibilitate mai mare la Bruxelles, pentru depășirea regulilor bugetare actuale, considerate la Roma excesiv de rigide.

M5S și democrații au insistat asupra echității sociale, promițând introducerea unui salariu minim, evitarea creșterii TVA și cheltuieli mai mari pentru educație, cercetare și asistența socială. Totodată, programul lor prevede implementarea unei așa-numite "web tax" - o taxă pe vânzările online - pentru companiile multinaționale și crearea unei bănci de stat pentru stimularea dezvoltării economice în sudul Italiei.

Într-un mesaj pe un blog, M5S le-a cerut susținătorilor săi să sprijine noua coaliție într-un "moment foarte delicat pentru țară", căruia trebuie să i se facă față "punând accentul pe interesele și nevoile cetățenilor, ale comunității pe care o formăm cu toții".

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău