Participare record la alegerile locale din Hong Kong, marcat de proteste

  • 24 Noiembrie 2019 17:17
 Participare record la alegerile locale din Hong Kong, marcat de proteste

Alegătorii din Hong Kong s-au prezentat în număr record la vot duminică, mai mult de 60 la sută din electorat exprimându-și opțiunea electorală în scrutinul pentru consiliile districtuale din teritoriul răvășit de proteste, relatează dpa, preluat Agepres.

Consiliile districtuale reprezintă prima treaptă în sistemul de guvernare semi-democratic al insulei, dar votul este perceput pe scară largă ca un referendum după lunile de demonstrații anti-guvernamentale care au zguduit fosta
colonie britanică de la începutul lunii iunie.

Peste 1.100 de candidați concurează pentru 452 de locuri în consiliile districtuale din oraș.

Aproape 2,5 milioane de oameni și-au exprimat votul până la ora locală 18:30 (10:30 GMT), cu câteva ore înainte de
închiderea urnelor, potrivit oficialilor electorali.

Locuitorii au declarat pentru dpa că votul a avut o importanță mult mai mare pentru ei decât în anii trecuți.

"Alegerile sunt ultima șansă de a ne exprima opinia. Cele mai multe dintre proteste au fost interzise de guvern", a declarat un funcționar bancar în vârstă de 26 de ani după ce și-a exprimat votul.

Jason, un freelancer în vârstă de 30 de ani, a așteptat mai bine de o oră în fața secției de votare de la Colegiul Queens. ''Aș fi așteptat și mai mult. Vrem democrație și sfârșitul violenței poliției'', a spus el.

Grupările pro-democrație au folosit lunile de protest și furie față de guvernul din Hong Kong pentru a atrage noi simpatizanți și a-și promova agenda.

Protestele au fost declanșate în iunie de nemulțumirea populației față de adoptarea unui cadru legislativ ce ar fi permis extrădarea rezidenților în China continentală, dar au devenit, ulterior, o mișcare de masă împotriva guvernării locale, a celei de la Beijing, dar și a violenței poliției.

Sute de mii de oameni au participat la proteste, mulți motivați de teama creșterii influenței din partea Beijingului, în pofida promisiunilor de semi-autonomie până în 2047.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău