Participanții Marșului Centenarului au ajuns la Căpriana

  • 31 August 2018 16:45
Participanții Marșului Centenarului au ajuns la Căpriana

Participanții Marșului Centenarului au ajuns vineri, 31 august, în localitatea Căpriana din Republica Moldova. Participanții la marș au trecut marți vama, însă organizatorul acțiunii George Simion încă nu a fost lăsat să treacă frontiera Republicii Moldova. Autoritățile nu au precizat pentru cât timp el are interdicția de a intra pe teritoriul R. Moldova.

Participanții la Marșul Centenarului au fost întâmpinați astăzi la Căpriana de localnici și de artistul Tudor Ungureanu cu pâine, sare și cântece patriotice.

„Gustați din această pâine și apă de la izvorul lui Ștefan cel Mare. Mergem apoi să aprindem o lumânare la mănăstire în memoria tuturor voievozilor și bărbaților luptători ai neamului.”

O moldoveancă a povestit, într-o transmisiune pe Facebook, că a venit la mănăstirea Căpriana din Italia special ca să-i întâlnească pe participanții la Marea Adunare Centenară.

„Noi suntem cei care luptam încă în 89-90 pentru reunire. Și am tot strigat „Unire și „Reunire” la infinit. Sper ca măcar cei mai mici, să facă ceea ce nu am reușit noi.”

Ieri, participanți la Marșul Centenar au trecut prin satul Sadova, localitatea de baștină a președintelui Igor Dodon și au traversat alte câteva localități din raionul Strășeni.

Organizatorul marșului George Simion, nu a fost nici astăzi lăsat să intre pe teritoriul R. Moldova. El are interdicție pentru o lună de zile, anunță  ofițerul de presă al Poliției de frontieră, Raisa Novițchi.

„Interdicția a fost aplicată marți pe motiv că a prezentat un caracter agresiv în discuțiile cu angajații Poliției de Frontieră și mai mult pentru încălcarea regimului punctelor de trecere.”

George Simion a respins acuzațiile aduse. Într-un mesaj publicat pe Facebook, el a cerut intervenția Ministerului de Externe de la București pentru a-i fi apărate drepturile. Președintele Acțiunea 2012 spune că este în vama Albița, de unde este solidar cu Marșul Centenarului.

„Am încercat iarăși în această dimineață în jurul orei opt să intru în Republica Moldova. După o oră am primit o hârtie cu acest refuz. Solicit de aici, din vama Albița, sprijinul Ministerul de Externe și intervenția statului român pentru apărarea drepturilor mele și a altor cetățeni români”.

Marșul Centenarului este dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire și a pornit pe 1 iulie de la Alba Iulia. Participanții merg pe jos și urmează să ajungă la Chișinău pe sâmbătă, 1 septembrie, unde vor organiza o Mare Adunare Centenară, cu începere de la ora 12. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău