Parteneriatul dintre PSRM și ACUM ar trebui să se mențină 4 ani, până la viitoarele alegeri, crede Vladimir Socor

  • 22 Iunie 2019 13:11
Parteneriatul dintre PSRM și ACUM ar trebui să se mențină 4 ani, până la viitoarele alegeri, crede Vladimir Socor

Analistul politic Vladimir Socor, de la Fundația Jamestown din Statele Unite, consideră că Parteneriatul temporar între PSRM și Blocul ACUM ar fi bine să se mențină pe întreaga durată a legislaturii de patru ani pentru că Moldova are nevoie de stabilitate, „iar sistemul construit de Vlad Plahotniuc trebuie demontat”.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul a subliniat că Republica Moldova are nevoie de stabilitate, nu are nevoie de frământări, nu are nevoie de o suprapolitizare artificială a populației, transmite IPN.

„Guvernarea și populația au cu totul alte griji decât cele de a se afla mereu în alegeri și în stare de schimbare a guvernului sau a parlamentului. E nevoie de stabilitate și e nevoie de demontarea sistemului domnului Plahotniuc”, a notat analistul.

Întrebat ce crede despre o eventuală întrevedere a premierului cu liderii de la Kremlin și dacă acest lucru ar putea știrbi din imaginea pro-occidentală a Maiei Sandu, Vladimir Socor consideră că nu ar știrbi deloc.

În opinia sa, relația între Moldova și Rusia trebuie să fie normalizată.

Normalizare înseamnă redeschiderea relațiilor economice în beneficiul Republicii Moldova.

Potrivit analistului, această redeschidere nu trebuie să devină monopolul politic al PSRM sau al lui Igor Dodon. De asemenea, în opinia analistului, normalizarea înseamnă continuarea demersurilor pentru evacuarea trupelor rusești din regiunea transnistreană, nu înseamnă câtuși de puțin că aceste demersuri trebuie să înceteze.

Referindu-se la informațiile precum că liderii unor partide ar fi plecat din țară, Vladimir Socor a spus că liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, „amenință să se întoarcă și chiar să se răzbune.”

„De aceea, este cu atât mai importantă demontarea sistemului pe care l-a înființat domnul Plahotniuc începând cu 2009, 2010. Curtea Constituțională, Procuratura, sistemul judecătoresc, fluxurile financiare, finanțele particulare ale domnului Plahotniuc, mass-media, holdingul d. Plahotniuc, armatele de bloggeri și de trolli întreținute de domnul Plahotniuc – toate aceste lucruri trebuie să fie demontate de către noua putere înainte ca d. Plahotniuc să poată să încerce să-și ia revanșa”, a declarat analistul.

Cât despre relația pe care o să o vrea să o aibă în continuare SUA și UE cu Republica Moldova, analistul consideră că SUA și UE trebuie să fie conștiente că în Moldova s-a încheiat un ciclu care a durat zece ani, ciclu care a început în 2009 cu venirea la putere a unei guvernări pretins pro-europene.

Potrivit lui Socor, „o parte a acelei guvernări era într-adevăr pro-europeană, dar acea parte a fost înfrântă în lupta politică internă, a fost înfrântă de către gruparea lui Vlad Plahotniuc și rețeaua dânsului de influență. Acum se în cheie un ciclu de zece ani. R. Moldova are șansa de a continua politica de modernizare și de europenizare în realitate și nu numai în vorbe și fără componente geopolitice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău