Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă - Femeile Contează!

  • 28 Martie 2016 19:00
Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă - Femeile Contează!

Femeile își doresc mai multe șanse de implicare în viața publică și politică, și eliminarea declarațiilor sexiste din spațiul public.

La Chișinău se desfășoară luni, 28 martie, forumul „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă - Femeile Contează!”, în cadrul căruia reprezentații societății civile discută cu autoritățile despre cele mai importante probleme cu care se confruntă femeile.

Unul dintre fenomenele ce afectează în mod special femeile este violența în familie, care deseori este tolerată de comunitate și de autorități, după cum au remarcat specialiștii în domeniu. Potrivit acestora, în multe cazuri polițiștii și autoritățile locale nu depun eforturi suficiente pentru a preveni și combate acest fenomen. Un aspect important este educația populației, spune Angelina Zaporojan Pîrgari, de la Centrul de Drept al Femeilor.

”Este necesară popularizarea, informare în școli și grădinițe, dar și implicarea fiecăruia. Pentru că atâta timp cât noi doar vom vorbi și vom raporta cazuri că a fost omorâtă, că a fost violată, că copiii sunt în stradă, nimic nu se va schimba”, a declarat Angelina Zaporojan Pîrgari.

La Forum au mai fost puse în discuție problemele femeilor cu necesități speciale, ale celor infectate cu HIV și care s-au confruntat cu dependența de droguri, precum și ale celor emigrante sau de etnie romă. Președinta Platformei Egalității de Gen, Valentina Bodrug-Lungu, a subliniat necesitatea adoptării legii ce va introduce cotele de gen în partidele politice și în listele electorale, precum și eliminarea mesajelor sexiste din spațiul public.

”Cota recomandată de Consiliul Europei ca instrument de promovare a egalității de gen 40:60. Noi nu specificăm dacă 40 la sută  femei sau bărbați, noi încercăm prin asta să oferim șanse reale femeilor și bărbaților să ajungă la putere și să participe la procesul decizional. Și a doua problemă sunt mesajele sexiste care trebuie categoric eliminate” a declarat Valentina Bodrug-Lungu.

În contextul unor declarații sexiste pe care le-a făcut una dintre membrii Partidului Democrat cu privire la fosta ministră a Educației, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a condamnat asemenea manifestări publice.

”Regretăm astfel de declarații. Se vor lua măsuri împotriva cestei doamne prin sancțiunile prevăzute de partid”, a declarat Andrian Candu.

Andrian Candu a adăugat că pe agenda Parlamentului se regăsește un proiect de lege privind participarea femeilor în viața politică și că ar urma să fie votat în următoarele două săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău