Parlicov îi răspunde șefului Nordgaz, care promite locuitorilor din Găgăuzia gaz cu 10 lei pentru un metru cub: Cei care promit gaz ieftin pentru anumite regiuni din R. Moldova livrează doar știri false

  • 13 Noiembrie 2023 13:20
Parlicov îi răspunde șefului Nordgaz, care promite locuitorilor din Găgăuzia gaz cu 10 lei pentru un metru cub: Cei care promit gaz ieftin pentru anumite regiuni din R. Moldova livrează doar știri false

Ministrul Energiei Victor Parlicov susține că Ilan Șor și adepții săi din Rep. Moldova au încercat să folosească gazul ca bilet politic înainte de alegerile locale. Reacția ministrului vine la câteva zile după la anunțul șefului Nordgaz, Alexandru Grosu, că va livra gaz ieftin pentru Găgăuzia, într-o primă etapă pentru școli și grădinițe. Victor Parlicov a declarat astăzi, 13 noiembrie, într-o conferință de presă că gaz la preț de 10 lei pentru un metru cub, pe care îl promit Ilan Șor, bașcanul regiunii găgăuze Evghenia Guțul și șeful Nordgaz, Alexandru Grosu, sunt doar știri false, transmite Radio Chișinău.

Vineri, la 10 noiembrie, șeful Nordgaz, Alexandru Grosu, a anunțat într-o conferință de presă că deocamdată gaz ieftin în Găgăuzia, va fi  inițial doar pentru școli și grădinițe și nu pentru toți consumatorii.

La Comrat încă nu am deschis oficiu. Urmează să deschidem și să încheiem contracte cu Găgăuzgaz, Taraclia gaz. Vom furniza gaz pentru instituții sociale - toate grădinițele. Parale cu asta o să primim cereri de la consumatori”, a spus Alexandru Grosu. 

Ministrul Victor Parlicov susține că cei care promit gaz ieftin pentru anumite regiuni din Rep. Moldova livrează doar știri false în timp ce piața liberă funcționează după reguli clare.

Nu a parvenit nicio cerere de schimbare a furnizorului.

Piața liberă nu e o junglă, pe piața liberă există anumite reguli, pe care trebuie să le respecți, una din reguli, este că nu poți livra gaz unei localități iar pe restul să-i discriminezi…

Există așa instituții care veghează ca aceste reguli să fie respectate, ca toți consumatorii să primească gaz la același preț.

Ni se spune că Ilan Șor s-a înțeles cu Gazprom să aducă gaz ieftin, pe de altă parte aceștia susțin că acest gaz nu este rusesc… Ba ni se spune că va fi cu 10 lei gazul, deja 11 lei și fără TVA. Cum vă spuneam, gaz cum n-o fost așa și n-o să fie”, a menționat ministerul Energiei.

Victor Parlicov spune că adepții lui Șor folosesc problema gazului în scopul unor dividende politice în alegerile locale.

„În viață nu e tot așa de simplu. Dacă cineva are gaz ieftin ei nu caută cum să îl vândă și mai ieftin cuiva în Taraclia sau regiunea Găgăuză. Ei voiau să bulverseze societatea înainte de alegeri, pentru a lua un scor electoral cât mai mare, să provoace autoritățile să-i blocheze, să-i obstrucționeze ca ei, ne fiind în stare să livreze gaz, să spună că au fost împiedicați de Guvern, că am fi dat la oameni gaz cu 10 lei. Companiile care au de livrat gaze, știu ce să facă. Ele nu se ocupă de mințit consumatorii. Inițial au promit că vor livra gaz ieftin de la 1 decembrie. E clar că nici de la 1 ianuarie nu va fi gaz ieftin în instituțiile publice”, a precizat Parlicov.

Firma Nordgaz Furnizare, cu sediul în Bălți, anunța la sfârșitul săptămânii trecute că a semnat un contract de distribuție cu o companie-fiică a Moldovagaz, care ar fi gata să furnizeze gaze oricărui consumator interesat din Rep. Moldova la prețul de 10 lei și 50 de bani.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, neagă însă existența unei astfel de înțelegeri. Mai mult Vadim Ceban susține că niciun consumator din regiunea găgăuză nu a cerut rezilierea contractului cu Moldovagaz.

Amintim că pe 31 octombrie bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat pe pagina sa de Facebook, că locuitorii din autonomie vor plăti pentru gaz 10 lei per metrul cub.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău