Ministrul Energiei, Victor Parlicov: Consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel schimbarea pe piața de gaze

  • 05 Septembrie 2023 09:10
Ministrul Energiei, Victor Parlicov: Consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel schimbarea pe piața de gaze

Rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD. Vestmoldtransgaz a semnat ieri, 4 septembrie, un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, arată un comunicat al Ministerului Energiei.

Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).
 
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a salutat consensul pe semnarea acestui contract fără a fi nevoie ca ANRE să îl impună printr-o decizie administrativă și a mulțumit tuturor părților implicate, Vestmoldtransgaz și Transgaz, Moldovatransgaz și Moldovagaz, ANRE și echipei Ministerului Energiei pentru realizarea cu succes a acestei etape.
 
„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat Victor Parlicov.
 
Amintim că, pentru următorii 5 ani, Vestmoldtransgaz SRL va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău