Transgaz România preia operațiunile de transport al gazelor în Republica Moldova

  • 05 Septembrie 2023 07:59
Transgaz România preia operațiunile de transport al gazelor în Republica Moldova

Potrivit unui comunicat al TRANSGAZ, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău și care este certificată pe modelul separării proprietății (OU), a semnat Contractul prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul "Moldovatransgaz" SRL, începând cu data de 19 septembrie 2023.

Astfel, pentru următorii 5 ani, Vestmoldtransgaz SRL va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Demersul Vestmoldtransgaz vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz a cerințelor de separare, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european.

Directorul General al Transgaz SA, Ion Sterian, a declarat că prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii.

Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău