Parlamentul va examina inițiativa privind dreptul persoanelor cu dizabilități locomotorii la importul autoturismelor speciale

  • 02 Noiembrie 2022 11:52
Parlamentul va examina inițiativa privind dreptul persoanelor cu dizabilități locomotorii la importul autoturismelor speciale

Parlamentul va examina inițiativa legislativă a deputaților Dorian Istratii și Sergiu Lazarencu, care prevede reglementarea scutirii de plata drepturilor de import a unor mijloace de transport speciale adaptate la nevoile persoanelor cu dizabilități locomotorii. Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat coraportul la proiectul de modificare a Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, Codului vamal și Codului fiscal.

Prin PROIECT se propune scutirea de plata drepturilor de import, la prezentarea documentelor confirmative, dacă mijlocul de transport are un număr maxim de 8 locuri și prezintă din uzină utilare tehnică specială de adaptare pentru deplasarea / transportarea persoanelor cu dizabilități locomotorii, în acest caz fără limită de preț; valoarea în vamă a mijlocului de transport nu depășește suma de 400 000 lei și capacitatea cilindrică a motorului mijlocului de transport nu depășește 1600 cm3. Autorii consideră că aceste prevederi vor crea condiții necesare pentru facilitarea importului autoturismelor de către persoanele cu dizabilități ale aparatului locomotor.

Un alt obiectiv al proiectului, potrivit autorilor inițiativei legislative, este eliminarea fenomenului de atragere a persoanelor cu dizabilități locomotorii în scheme dubioase ce țin de importul și utilizarea autoturismelor, și anume utilizarea de către persoane terțe contrar destinației finale, cu facilități vamale și fiscale. Până în prezent, prin aceste scheme au fost importate cu facilități de import mărci de automobile luxoase, iar valoarea totală a accizei neachitate la importul acestora a însumat, în anul 2021, circa 203 milioane de lei. Numărul impunător de automobile luxoase care au fost importate cu facilități fiscale pune sub semnul întrebării utilizarea ulterioară a acestor automobile și, mai ales, destinația lor finală.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în cadrul celorlalte comisii și supus dezbaterilor în ședința plenară a legislativului, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău