Parlamentul ungar a ratificat aderarea Suediei la NATO

  • 26 Februarie 18:30
Parlamentul ungar a ratificat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul Ungariei a ratificat cererea Suediei de aderare la NATO, eliminând ultimul obstacol major în calea accederii sale la alianță.

Potrivit G4Media.ro, Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și 6 voturi împotrivă. Reprezentanții opoziției au aplaudat rezultatul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul, afirmând că „aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.

„Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat în favoarea aderării Suediei la NATO”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson.

„Suedia este pregătită să își asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică”, a adăugat el.

Vorbind în fața parlamentului înainte de vot, premierul ungar Viktor Orbán a declarat că a recomandat parlamentarilor să voteze în favoarea aderării Suediei la NATO, deoarece aceasta consolidează „securitatea Ungariei [și va lucra pentru a pune capăt] crimelor și distrugerilor [din Ucraina], unde sute de mii de oameni au murit și milioane de oameni au fugit din țara lor”.

Cele două țări au semnat un nou acord militar în timpul unei conferințe de presă comune în capitala ungară, în care Suedia a promis să vândă patru noi avioane Gripen, care se vor adăuga celor 14 avioane cumpărate anterior de Ungaria.

Luna trecută, Turcia și-a dat aprobarea pentru aderarea țării nordice la NATO, lăsând Ungaria ultima țară care mai trebuia să facă acest lucru – în ciuda asigurărilor date de Orbán că nu va fi ultimul membru NATO care va semna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău