Parlamentul Ucrainei a aprobat înscrierea în Constituție a obiectivelor țării de aderare la NATO și la UE

  • 23 Noiembrie 2018 09:48
Parlamentul Ucrainei a aprobat înscrierea în Constituție a obiectivelor țării de aderare la NATO și la UE

Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joi seară, în primă lectură, o serie de amendamente la Legea privind orientarea strategică a statului, care înscriu în Constituție intenția de a obține statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice - scrie ziarul "Korrespondent", menționând că proiectul a fost adoptat în prezența președintelui Petro Poroșenko, inițiatorul acestei modificări legislative.

"Aceste amendamente, prin forța Legii fundamentale, vor obliga autoritățile ucrainene, toate autoritățile și toate instituțiile, să asigure aderarea Ucrainei la UE și la NATO. Niciun stat aflat în afara NATO nu are relații atât de strânse cu Alianța cum are Ucraina" - a declarat Poroșenko, înainte de a le cere parlamentarilor să voteze proiectul de lege.

Scopul acestor amendamente este de a înscrie în Constituția Ucrainei intenția de a adera la UE și la NATO, precum și asumarea identității europene a poporului ucrainean și a ireversibilității orientării strategice a țării. De asemenea, amendamentele adoptate exclud din Legea fundamentală posibilitatea ca un stat străin să aibă baze militare pe teritoriul Ucrainei. Potrivit unor explicații anterioare ale reprezentanților prezidențiali, acest lucru interzice, în primul rând, staționarea Flotei Ruse la Marea Neagră pe teritoriul peninsulei Crimeea.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău