Parlamentul Turciei a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO

  • 31 Martie 2023 08:26
Parlamentul Turciei a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaților ungari, informează vineri AFP, citată de Agerpres.

Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputați, potrivit operațiunilor de vot transmise în direct la televiziune, scrie G4Media.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO la jumătatea lunii martie, după zece luni de blocaj, când a înaintat textul de ratificare deputaților, o decizie salutată imediat de Alianța Atlantică.

„Am decis să începem procesul de aderare a Finlandei la NATO în parlamentul nostru”, a declarat Erdogan după o întâlnire la Ankara cu președintele finlandez Sauli Niinistö.

Ratificarea nu a fost pusă sub semnul întrebării, deoarece comisia parlamentară turcă pentru afaceri externe a aprobat-o săptămâna trecută.

Turcia este ultima țară care a făcut acest lucru, după ce parlamentul ungar a ratificat luni acordul, dar, ca și Budapesta, lasă Suedia la ușa NATO.

Cererile de aderare ale Finlandei și Suediei au fost depuse împreună anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina. Ambele necesită aprobarea unanimă a celor 30 de state membre ale NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău