Parlamentul turc a ratificat aderarea Suediei la NATO

  • 24 Ianuarie 08:11
Parlamentul turc a ratificat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul turc a ratificat marți aderarea Suediei la NATO, după mai bine de un an de întârzieri care au perturbat eforturile occidentale de a arăta fermitate în fața războiului Rusiei în Ucraina, transmite AFP.

Parlamentarii au votat cu 287-55 în favoarea cererii națiunii nordice de a deveni cel de-al 32-lea membru al alianței conduse de SUA, lăsând Ungaria, membră NATO, ultimul obstacol în procesul de aderare, scrie G4Media.

Anunțul vine după ce Parlamentul turc a început marți să examineze protocolul de aderare a Suediei la NATO, punctul culminant a douăzeci de luni de negocieri între Ankara și Stockholm.

Intrarea Suediei va consolida NATO, întărindu-i raza de acțiune nordică și îmbunătățindu-i capacitatea de a-și apăra flancul estic, după admiterea Finlandei în aprilie anul trecut. Cele două națiuni nordice, care au evitat anterior aderarea la alianțe militare, au solicitat să adere la scurt timp după ce Rusia a început să ducă un război în Ucraina la începutul anului 2022.

Sprijinul lui Erdogan pentru aderarea Suediei vine ca parte a unei rețele complexe de mișcări geopolitice. Administrația sa a solicitat sprijinul președintelui Joe Biden pentru a achiziționa 40 de noi avioane de luptă F-16 și 79 de kituri de actualizare pentru a moderniza o flotă existentă de avioane de război.

Casa Albă a făcut din aderarea Suediei o condiție prealabilă pentru vânzarea avioanelor către Turcia, în timp ce Erdogan a declarat, de asemenea, că cele două chestiuni ar trebui să fie legate.

Luna trecută, o comisie parlamentară turcă cheie a susținut candidatura Suediei, după ce guvernul de la Stockholm a făcut progrese în ceea ce privește îndeplinirea cererilor turcești de a lua măsuri drastice împotriva susținătorilor grupurilor separatiste interzise în Turcia, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, care este desemnat drept organizație teroristă de către UE și SUA.

Suedia a continuat să insiste că respectă criteriile de aderare la NATO și, de asemenea, a înăsprit separat legile împotriva terorismului și a ridicat restricțiile privind exportul de arme către Turcia. Legile sale privind libertatea de exprimare fac dificilă pentru guvern înăbușirea exprimărilor publice de sprijin pentru independența kurdă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău