Parlamentul se întrunește în ședință de constituire

  • 21 Martie 2019 08:43
Parlamentul se întrunește în ședință de constituire

Parlamentul de legislatura a X-a se convoacă astăzi, 21 martie, în ședința de constituire. La prima ședință președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. Totodată, președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși, transmite IPN.

Ședința Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul socialist Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

Parlamentul se consideră legal constituit din data ședinței de constituire. După constituirea legală a Parlamentului se alege președintele Parlamentului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent al Parlamentului.

În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracțiunile parlamentare, care funcționează în baza regulamentului propriu.

Potrivit prevederilor Constituției, Parlamentul se întrunește la convocarea președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri. Decretul de convocare a fost semnat miercuri, 20 martie, de către Igor Dodon.

Prima ședință a Parlamentului de legislatura a X-a va avea loc începând cu ora 13.00.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat - 30 de mandate, Blocul electoral ACUM -26 de mandate, iar Partidul Șor – șapte. De asemenea, în legislativ au acces trei candidați independenți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău