Parlamentul rus a adoptat legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată

  • 25 Mai 15:10
Parlamentul rus a adoptat legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată

Parlamentul rus a adoptat miercuri legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată, în plină ofensivă a trupelor ruse în Ucraina, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Legea, inițiată de partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, a fost votată în prima, a doua și a treia lectură în Duma de Stat, camera inferioară, și apoi de Senat.

''Trebuie să consolidăm forțele armate și să ajutăm Ministerul Apărării. Comandantul nostru suprem face totul pentru a asigura că forțele noastre armate înving, și noi trebuie să ajutăm'', a spus președintele Dumei, Viaceslav Volodin.

''Adoptarea acestui proiect de lege va permite atragerea în armată a experților din domenii căutate'', a declarat la rândul său inițiatorul proiectului de lege, Andrei Kartapolov.

Pentru operarea armamentului de înaltă precizie și a armelor grele este nevoie de specialiști înalt calificați, iar experiența arată că aceștia dobândesc astfel de competențe în jurul vârstei de 40-45 de ani, au motivat deputații ruși în fundamentarea proiectului de lege. Vor putea fi astfel atrași în armată ingineri, specialiști în comunicații sau medici, printre alte specialități, se mai arată în document.

Conform normelor în vigoare până la adoptarea acestei noi legi, cetățenii ruși puteau semna un prim contract cu armata între vârsta de 18 și 40 de ani, iar cei străini între 18 și 30 de ani.

De acum înainte se va putea înrola în armată orice persoană voluntară care nu a atins vârsta de pensionare, stabilită în prezent în Rusia la 61 de ani și jumătate pentru bărbați.

Inițiativa survine după pierderile grele în oameni și echipamente suferite de armata rusă în invazia lansată împotriva Ucrainei pe 24 februarie și care nu decurge conform planului Moscovei, timp în care Ucraina și-a mobilizat aproape toți bărbații apți să servească în armată.

Totuși, deputații ruși au susținut că proiectul lor de lege nu urmărește realizarea unei mobilizări mascate a populației pentru ''operațiunea militară specială din Ucraina'', începută pe 24 februarie.

Marea Britanie susține că Rusia a pierdut în acest război circa 15.000 de soldați, un bilanț comparabil cu cel al pierderilor armatei sovietice în cei 10 ani de război în Afganistan.

Rusia a lansat în aprilie campania de recrutare de primăvară, cu obiectivul de a recruta circa 134.500 de militari în termen care să-și satisfacă serviciul militar, dar Ministerul rus al Apărării a promis că recruții nu vor fi trimiși pe front în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,25
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:9,77 m/s
Mon
14
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău