Parlamentul României a adoptat declarația privind susținerea noului Guvern de la Chișinău

  • 26 Iunie 2019 15:22
Parlamentul României a adoptat declarația privind susținerea noului Guvern de la Chișinău

Parlamentul României a adoptat, miercuri, declarația privind susținerea noului Guvern de la Chișinău și angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Potrivit Agerpres, s-au înregistrat 270 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă'' și 16 abțineri.

În document se arată că Parlamentul României își exprimă sprijinul pentru Guvernul legitim al Republicii Moldova, constituit conform votului de încredere acordat de Parlament la data de 8 iunie.

Parlamentul de la București reiterează sprijinul permanent al României față de aspirațiile europene ale Republicii Moldova și așteaptă un angajament ferm din partea Guvernului de la Chișinău pentru continuarea parcursului european, prin implementarea reformelor structurale profund necesare în conformitate cu Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător încheiate cu UE, în măsură să consolideze și să dezvolte construcția democratică de la Chișinău și să aducă Republica Moldova mai aproape de UE, se arată în declarație.

De asemenea, se solicită Guvernului României să continue implementarea Parteneriatului Strategic bilateral cu Republica Moldova.

Deputatul PMP Constantin Codreanu a criticat textul declarației.

"Este o declarație în limbaj de lemn feroce", a spus deputatul PMP, solicitând să fie introdus un paragraf prin care România se opune oricărei încercări de federalizare a Republicii Moldova. "Altfel, ne-am adunat aici pentru a înșira cuvinte goale", a adăugat Codreanu.

Deputatul PNL Ioan Balan a arătat că este "cea mai penibilă, jalnică în conținut și neprietenoasă" declarație. El a spus că este penibil că Parlamentul vine să declare susținerea unui Guvern după ce criza din Republica Moldova s-a încheiat.

Liderul USR, Dan Barna, a precizat că această declarație a fost propusă de USR și timp de două săptămâni a fost boicotată de PSD-ALDE.

"Faptul că venim cu această declarație la 20 de zile de la criza din Republica Moldova are eficiența unei ambulanțe care vine a doua zi după apelul de urgență", consideră Barna.

El a adăugat că Executivul de la București a recunoscut Guvernul Maia Sandu după ce toată lumea a făcut-o. "Am reacționat ca și cum ar fi fost un guvern din Papua Noua Guinee", a mai spus Barna. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15
Ploaie ușoară
Umiditate:77 %
Vint:5,7 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
15
Mon
17
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău